Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Tuinonderhoud vruchtbomen

Bij het tuinonderhoud van vruchtbomen snoeien vergt dit de nodige kennis en ervaring. Het snoeien bij vruchtbomen wordt gedaan om te zorgen voor een hogere opbrengst van de vruchten. Ook hier geldt hoe en wanneer en bij elke type? Is het een hoog- of laagstam vruchtboom of een leivorm?

 

Om te zorgen dat de hoog- of laagstam fruit- of vruchtboom goede vruchten kan ontwikkelen is het van belang dat er voldoende zonlicht bij de vruchten kan komen. Een open kroon is dan een vereiste om zonlicht te krijgen op die vruchten die in de kroon groeien.

 

Daarnaast is het bij tuinonderhoud vruchtbomen van belang wat voor vruchtboom het betreft. Een appel- en perenboom wordt  in een andere periode gesnoeid dan een pruimen-, kersen-, perzikken- of abrikozenboom gesnoeid.  Ook het bekend zijn met lang- en kortloten is van belang om te komen tot een goede opbrengst.

Vruchtboom

Kortloten en langloten bij vruchtbomen

Op een boom kunnen kortloten en langloten voorkomen. Een kortlot bestaat uit een aantal dicht op elkaar zittende knoppen. Bij een kortlot lijkt het alsof de bladeren en/of bloemen in een bundeltje bij elkaar staan. Bij een langlot zitten de knoppen meer uit elkaar. Bomen met veel kortloten vormen meestal de meeste vruchten, doordat op de kortloten de meeste bloemknoppen zitten.

 

Appels en peren

Jonge appelbomen kunt u het beste snoeien in maart/april. Oudere bomen kunt u snoeien wanneer het blad is gevallen.

 

Kersen pruimen en andere steenvruchtbomen

Deze bomen kunt u het beste snoeien direct na de bloei (april-mei) of na de oogst (augustus-september).

 

Bevorderen vrucht dragen

Als een vruchtboom goed groeit maar weinig vruchten geeft kan op verschillende manieren verbeterd worden. De beperking van de stikstof toevoer door er gras onder te laten groeien kan soms helpen; maai dit in de groeitijd.

 

Wortelsnoei bij vruchtbomen

Een ander middel is, de wortels in de winter te snoeien. Is de boom klein genoeg om uitgegraven te worden, trek er dan een cirkel met een straal van 60 cm omheen. Graaf langs die cirkel een greppel, diep genoeg om de wortels bloot te leggen. Knip met de snoeischaar alle dikke wortels door en krab de aarde onder de boom weg om de omlaaggroeiende wortels te vinden. Enkele daarvan moeten misschien ook doorgesneden worden voordat de boom kan worden uitgegraven.  Breng eerst een merkteken aan zodat de boom later weer met dezelfde kant naar voren kan worden geplant. Snijd als de boom uitgegraven is de sterke wortels met een schuine snede door, maar ontzie de haarwortels zo veel mogelijk. Maak op de bodem van het plantgat een verhoging en herplant de boom met uitgespreide wortels.

 

Worstelsnoei bij grote vruchtbomen

Bij bomen die te groot zijn om te worden uitgegraven trekt men slechts een halve cirkel, op een afstand die iets binnen de omtrek van de kroon ligt.
Graaf hier zoals boven aangegeven een greppel langs en snijd alle wortels die u tegenkomt door.
Daarna wordt de grond weer terug geschept en aangedrukt. De volgende winter wordt de andere helft behandeld.

 

Advies of hulp nodig? Wij helpen u graag.

Snoeien
vormsnoei2

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.