Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Vijveronderhoud

Goed vijveronderhoud zorgt voor een goede vijver. Een goed onderhouden vijver vormt altijd een toegevoegde waarde in uw tuin. Een goed ontworpen en aangelegde vijver vergt ook nog eens minimaal onderhoud. Maar wat is een goede vijver? Welke functie dient de vijver te gaan vervullen? Moet het een natuurlijke vijver zijn? Met of zonder vissen? Of een spiegelvijver? Alles begint met een goed ontwerp voor de vijver die gewenst is. Een slecht ontworpen en aangelegde vijver zal zorgen voor veel ongerief en onnodig onderhoud.

 

Spiegelvijver

Een spiegelvijver dient om te spiegelen. De wolkenlucht en/of de beplanting. Een spiegelvijver dient dan ook zo glad te zijn als een spiegel. Dit soort spiegels zijn ondiep en hebben geen vissen, want die kunnen zorgen voor rimpels.

 

Vijveronderhoud spiegelvijver

Bij spiegelvijvers is helder water van het grootste belang. Vuiligheden, zoals algen, verstoren de spiegelende functie van het water. Het ondiepe water van spiegelvijvers warmt erg snel op en koelt ook weer snel af. Hierdoor ontstaan algen en heeft u al snel een groene bak. Met een UV-C Filter of andere soort algbestrijding wordt het vijverwater snel weer helder en algenvrij. Verder heb heeft u met een spiegelvijver relatief weinig onderhoud.

Vijver

Natuurlijke vijver

De naam zegt het al, de natuur heeft grote invloed op uw vijver. Er zijn de nodige waterplanten aangebracht. Dit kan bestaan uit oeverbeplanting, drijvende planten en onderwaterplanten. Bij een natuurlijke vijver is de hoeveelheid zuurstof in het water erg belangrijk. Hiervoor dienen dan ook de juiste planten te worden aangebracht.

 

Onderhoud natuurlijke vijver

Een vijver met uitsluitend waterplanten is het gemakkelijkst in onderhoud. Alleen het snoeien/uitdunnen van teveel aan planten is dan nodig. Geen filtersysteem en andere hulpmiddelen worden gebruikt omdat gezocht wordt naar het ultieme biologisch evenwicht. De beste schoonmaaktijd is de nazomer, eind oktober – begin november. De vijver kan zich dan nog goed herstellen vóór de winter. Ook dieren zoals kikkers, padden en salamanders worden zo min mogelijk gestoord in hun levenscyclus.

 

Wel of geen vissen in vijver?

Als u teveel vissen heeft in uw vijver zal de vijver snel teveel afvalstoffen hebben. Het gevolg daarvan is dat uw vijver snel groen kan worden. Dat geeft weer extra vijveronderhoud. Als vuistregel kunt u aanhouden, dat er per kubieke meter vijverwater ongeveer 20 cm vis in de vijver kan. Als het boven deze norm komt is een extra filter nodig om uw vijver helder te houden. Hierdoor minder vijveronderhoud.

Ook de bodem van de vijver moet ieder jaar worden ontdaan van slib, hiervoor kunt u een Bio-Oxydator gebruiken. Uiteraard hebben de vissen ook aandacht nodig. Zij moeten worden bijgevoerd en bij ziektes medicamenten krijgen. Wanneer een vis ziek wordt zal deze bij de andere vissen vandaan moet worden gehaald. Zeker wanneer medicijnen aan het water worden toegevoegd.

 

Basis voor een goede vijver

De basis voor een goede vijver is een goed vijverontwerp. Dit bepaald het latere plezier of juist ergernis. Functioneert uw vijver niet? Wij kunnen ook zorgen voor renovatie van uw bestaande vijver.

 

Regelmatig vijveronderhoud

Ook een vijver heeft onderhoud nodig. De bodem van de vijver moet regelmatig (1x per 2-3 jaar, afhankelijk van grote vijver en bladval in de vijver) worden ontdaan van slib, hiervoor kunt u een Bio-Oxydator gebruiken of als uw zelf geen tijd heeft of de vijver te groot is kunnen wij dit voor u uitvoeren met een slib zuigapparaat. Dit apparaat is uiterst handig en de aanwezige beplantingen/filterinstallatie en water kan in de vijver blijven.

 

Bij goed vijveronderhoud dienen de oeverplanten ieder jaar te worden gesnoeid. Dit alles om te voorkomen dat er teveel organisch materiaal zich ophoopt. Dit organisch materiaal onttrekt zuurstof aan het water en zorgt ervoor dat er teveel voedingsstoffen in het water komen. Deze voedingsstoffen zijn een bron voor o.a. kroostvorming en algengroei.

 

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en onmogelijkheden en helpen u graag met het onderhouden van uw vijver. Als u contact opneemt maken we direct een afspraak.

Vijver III

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.