Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Passie

De passie voor het hoveniersvak ik bij mij op jonge leeftijd ontstaan. Mijn vader had een hoveniersbedrijf en ik mocht regelmatig mee om te helpen in de tuin. Op latere leeftijd heb ik de Middelbare Tuinbouwschool afgerond en eerst bij andere hoveniersbedrijven gewerkt. Na een aantal jaren daar ervaring te hebben opgedaan ben ik in het bedrijf van mijn vader gaan werken.

 

Veelzijdig vak

Wat me het meeste aanspreekt binnen het vak van hovenier is dat het zo veelzijdig is en dat er zoveel afwisseling is. De ene dag zijn we een vijver aan het bouwen en de andere dag beplanting aan het planten, pergola’s bouwen, sierbestrating leggen, keermuren zetten, bomen vellen en bomen snoeien, schutting aan het plaatsen, borders onkruidvrij maken, snoeien heesters, opbinden klimplanten en zo voor en zo voort.

 

Contact met klanten

Een ander onderdeel van de veelzijdigheid is het omgaan met de opdrachtgevers. Niet alleen iedere tuin is anders maar ook ieder opdrachtgever is weer anders. Niets is leuker dan een goed stuk werk maken en een tevreden opdrachtgever. Het overleggen voor en tijdens het werk en een goed stuk werk achterlaten en mensen weer blij te hebben gemaakt met hun tuin is super.

 

Bij het tuinonderhoud zie ik de opdrachtgevers enkele keren per jaar en mag ik hen begeleiden in het onderhouden van hun tuin. Als we in het voorjaar de  voorjaarsbeurt hebben gedaan en ik er dan in de zomer weer ben is het mooi om te zien hoe de tuin zich heeft ontwikkeld. Omdat een tuin leeft en daar altijd onverwachte dingen gebeuren maakt het vak o zo boeiend. Soms worden planten stuk groter dan verwacht en soms gaan planten dood.

 

In het najaar het verwachtingsvol planten van bollen is zo leuk om dan in de winter en voorjaar te zien wat er opkomt.

 

 

blank

Resultaat

De passie houden we in stand als we het resultaat zien van ons werk. Met beplanting moeten we wat langer wachten dan bij bouwkundige werken maar dat maakt het weer zo afwisselend. Het in tijd begeleiden van een tuin is prachtig werk. Omdat een tuin er ieder jaar anders uitziet. Niet in grote lijnen maar wel in de details met beplanting.

 

Passie voor beplanting

Als je me vraagt welk onderdeel van mijn vak me het meest aanspreekt, waar ik de meeste passie voor heb, dan is dat zeker de beplanting. Niets is zo veelzijdig als beplanting en niets is zo lastig om te zorgen dat beplanting het direct vanaf het begin goed doet.

 

Denk bijvoorbeeld aan de bodem, welke type grondsoort is er? Wat is de pH van die grond? De voedingstoestand, de droogte in de zomer en de natheid in de winter? Welke planten kunnen wel en welke voelen zich niet thuis op de aanwezige grond.

 

De bezonning of juist het gebrek daaraan. Is het schaduw van een gebouw of schaduw door een boom? Daar zitten hele grote verschillen in.

 

Denk aan de groeikracht van planten. De ene vaste plant is binnen 2-3 jaar bijna volwassen en groeit snel in de breedte. De andere vaste plant is pas over 5-6 jaar volwassen en groeit trager. Als je dan planten naast elkaar zet met totaal verschillende groeikracht dan zal de ene de ander verdringen of overgroeien.

 

Denk aan de vormen van de plant zelf, de bloeiwijzes, de bloeitijden, vlinderlokkend en/of goed voor de bijen. Denk aan het winterbeeld, totaal verdwenen of nog structuur in de winter? Bodembedekkend of snel overgroeid door onkruid?

 

Hoeveel onderhoud heeft de plant nodig? Wel of niet opbinden, wel of niet steunen bij windvlagen of zware regenval? Hoeveel voeding heeft een plant nodig of juist niet? Denk aan prairiebeplanting waar juist de schraalheid van de toplaag ideaal is voor sommige planten.

 

Dan hebben we het alleen nog maar over vaste planten, dan zijn er ook nog bomen, heesters, verschillende hagen en haagvormen, klimplanten, waterplanten, bollen en knollen, éénjarigen, siergrassen en zo voort. Met deze passie zal ik mij nooit vervelen.

 

Nooit uitgeleerd in mijn vak.

 

Graag tot ziens in uw tuin,

Mauritz Broekhuis

Mauritz

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.