Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Tuinonderhoud snoeien beplanting

Goed snoei van beplanting geeft rijke bloei! Veel tuinplanten dienen goed te worden gesnoeid om optimale bloei te kunnen geven. Daar zit dan ook de crux, goed snoeien. Voor veel tuinbezitters is dat een lastige opgave. Want hoe en wanneer te snoeien? Is het een snoei voor meer/grotere bloemen of een snoei om de beplanting uit te dunnen, de zogenaamde dunningssnoei? Is het een snoei om te verjongen? Welk type gereedschap gebruiken voor welke snoei? Wat moet er gesnoeid worden? Vaste planten, siergrassen, heesters, klimplanten, bloemheesters of vulheesters, bomen of vruchtbomen?

 

Maar niet alle tuinplanten behoeven te worden gesnoeid om te komen tot het gewenste resultaat.

Om onnodig snoeien te voorkomen is het van belang dat de juiste beplanting wordt toegepast. Dit begint al bij het tuinontwerp en het latere beplantingsplan. Het toepassen van de verkeerd planten op de verkeerde plek zorgt vaak voor overlast en extra snoeiwerk.

 

De meeste tuinbezitters vinden snoeien beplanting vaak een lastige opgave. Daarom helpen wij u graag bij het snoeien van uw beplanting.

 

Snoeien beplanting vaste planten en siergrassen

Veel vaste planten en siergrassen hebben de nodige sierwaarde in de winter. Het zou niet alleen zonde zijn om deze voor de winter te snoeien maar ook onverstandig. Als u deze planten gaat snoeien voor de winter dan verwijderd u de natuurlijke bescherming tegen de vorst. Hierdoor kan vorstschade optreden en de plant kan dan dood gaan.

 

Beter is om de vaste planten en siergrassen in het voorjaar te snoeien, tijdens de eerste voorjaarsbeurt. Wanneer dat is, is sterkt afhankelijk van het weer. De kans op (strenge) vorst moet minimaal zijn.

 

Snoeien van bloemheesters

Om bij bloemheesters meer en/of grotere bloemen te krijgen is snoeien wenselijk. Alleen er zitten grote verschillen hoe en wat te snoeien. Er zijn bloemheesters die bloeien op ditjarig of eenjarig hout. Er zijn bloemheesters die bloeien op tweejarig hout en er zijn bloemheesters die bloeien op oud hout. Als u bijvoorbeeld bij bloemheesters die bloeien op tweejarig hout de eenjarige takken gaat wegsnoeien, dan heeft het volgende jaar geen bloemen.

 

Snoeien klimplanten

Niet alle klim- of leiplanten behoeven te worden gesnoeid. Welke wel en welke niet? Hoe en wanneer? Wat is de aanleiding? Voorkomen dat de klimplant te groot wordt? Of juist meer/grotere bloemen? Bij dit laatste is het ook weer afhankelijk op welk hout de klimplant bloeit. De ene Clematis snoeit u na de bloei en bij de andere snoeit u alleen het oude hout weg en dan niet ieder jaar maar eens in de paar jaar, tja daar staat u dan en nu?

Verwarrend? Wij helpen u graag, daar zijn we voor. Als u contact met ons opneemt maken we direct een afspraak voor in uw tuin voor snoeien beplanting.

Snoeien heesters

Bomen snoeien

Het snoeien van bomen vergt de nodige kennis van de boom. Hierbij is het onder andere van belang dat de boomvorm gehandhaafd blijft. Het verwijderen van dood hout uit de kroon is een verplichting voor u als boomeigenaar. Want als dit dode hout uit de boom valt en schade aanricht aan derden bent u verantwoordelijk.

Het snoeiwerk vind vaak plaats op grote hoogte en speciale machines en gereedschappen zijn hierbij essentieel. Er vinden jaarlijks (dodelijke) ongelukken plaats door bij het snoeien van bomen op grote hoogte.

 

Bloeden van bomen

Sommig bomen moet u niet snoeien in de winter om het zogenaamde bloeden te voorkomen. Wat is dat bloeden van een boom? In de winter beginnen bomen met het opgang laten komen van de sapstroom. Het begin voor de nieuwe knoppen en bladeren. Er zijn bomen die erom bekend staan, dat bij snoeiplekken deze op gang komende sapstroom tot bloeden leidt. De sapstroom is voorzien van mineralen, zetmeel en suikers, wat dan met het bloeden verloren gaat. De boom zal veelal niet direct doodbloeden maar de suikers in het sap vormen een prima voedingsbodem voor schimmelaantastingen bij de snoeiwond.

 

Niet alle bomen bloeden na het snoeien. Dit heeft te maken met de opbouw van het vatenstelsel en de manier waarop de boom nieuwe vaten aanmaakt. De opbouw van een vatenstelsel kan zijn:

  • ringporig. In het begin van het groeiseizoen (de lente) wordt een jaarring met veel grote vaten gevormd en later (in de zomer) komen er minder en kleinere vaten verspreid in het hout voor.
  • verspreidporig. Zowel in de lente als ook in de zomer worden de grote vaten het hele groeiseizoen (lente en zomer) gevormd en liggen verspreid in groepjes of rijtjes door de jaarring..
  • semi verspreidporig. Soorten waarbij geen verschil is tussen ringporig of verspreidporig.

De bomen die bloeden in de winter en het vroege voorjaar zijn verspreidporig. De sapstroom komt bij verspreidporigen anders op gang.

Denk aan berken, esdoorns, haagbeuken en ook de notenboom gaan bloeden en deze mogen ‘s winters niet gesnoeid worden. Deze bomen snoeien tussen juni en december.

 

Lastig? Geen probleem wij adviseren u graag.

Boom snoeien

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.