Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Tuinonderhoud gazon

Wat verstaat u onder gazononderhoud? Wat voor type gazon wilt u? Een gazon met madeliefjes, paardenbloemen, stinze bollen, pinksterbloemen of een strak geschoren grasmat?

Wat u ook kiest, beide hebben onderhoud nodig. De meeste tuinbezitters willen graag een strak gemaaid gazon. Geen molshopen. Geen madeliefjes en een intensief gemaaid gazon, iedere week maaien.

Om een goed gesloten grasmat te krijgen dient er jaarlijks het nodige te gebeuren.

 

Intensief gemaaid gazon

De naam zegt het al……..intensief maaien. Dit houdt in minimaal 1x per week maaien gedurende het groeiseizoen. Op vruchtbare bodems vaker dan 1x per week maaien. Door regelmatig te maaien ontstaat een gesloten grasmat.

Alleen als het erg droog is niet vaak maaien want de kans is groot dat dit veel schade aan uw grasmat geeft. Hierdoor ontstaat kale plekken welke snel door onkruid zullen worden gevuld.

 

Extensief gemaaid gazon

Bij een dergelijk gazontype kunt u kiezen om later te beginnen met maaien. U kunt kiezen om de maaifrequentie te verlagen. U kunt er voor kiezen om zelfs 1-2x per jaar te maaien. Als u daarvoor kiest kunt u ook een bloemenweide maken. Wij adviseren u graag.

Gazononderhoud

Bemestingsadvies voor gazononderhoud

Dit is afhankelijk van het type gazon en de bodem.  Voor een kleigrond zullen wij een ander bemestingsadvies geven dan voor een zandgrond.

 

Bekalken

Wat voor alle grondsoorten geldt is dat als er mosvorming optreed in het gazon dat er kalk dient te worden opgebracht. De beste tijd om dat te doen is vanaf medio februari tot medio maart.

Als het erg aanwezig is deze gift in augustus nogmaals herhalen. Zo zorgt u voor goed gazononderhoud.

 

Verticuteren

Die is het verwijderen van de moslaag en dode plantenresten uit de toplaag van de grasmat. Waarom verticuteren? De dode plantenresten vormen een viltlaag waardoor water en zuurstof niet goed meer de bodem indringen. Mos houdt niet van zonlicht en zal bij regelmatig verticuteren (1x per jaar) geen kans krijgen zich te ontwikkelen. U kunt dit zelf doen door een verticuteermachine te huren. U kunt er ook voor kiezen dat wij dat voor u doen. Dat is wel zo makkelijk want er komt vaak veel, heel veel dode plantenresten vrij. Dit alles dient ook weer te worden afgevoerd.

 

Beluchten gazon

Om een goed doorwotelbare grasmat te krijgen is het verstandig om jaarlijks uw gazon te beluchten. Hierdoor blijft de bodemstructuur open en zullen er geen plassen ontstaan op uw gazon. Plassen zorgen voor schade.

 

Dressen gazon

Het dressen van uw gazon is sterk afhankelijk van de bodem. Op vruchtbare gronden wordt de toplaag verschraald met speciaal zand. Op zanderige gronden wordt juist voeding toegediend. Dit kunt u doen met gezeefde compost en/of met cocopeat.

U leest het. Er komt wat bij kijken om uw gazon in topconditie te brengen en te houden.

Wij zijn u graag van dienst.

doorzaaien gazon na verticuteren Utrecht

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.