Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Aanleg natuurlijke vijver

In een natuurvijver regelt de natuur het. Er is een rijke beplanting en de vijver trekt veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders en insecten. In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.

 

Ontwerp natuurvijver

Een natuurvijver heeft ook vloeiende natuurlijke vormen. Daarnaast ook verschillende onderwaterniveaus opdat daardoor de biologische diversiteit toeneemt. De ondiepe zones zijn beplant met moeras– en oeverplanten. Hierdoor ontstaan allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine (water)dieren.

 

Aanleg natuurlijke vijver

Kies bij voorkeur voor een lichte plek, zodat de planten goed kunnen groeien. Indien een deel in de schaduw ligt is dat geen bezwaar. Wilt u ook vissen houden in je natuurvijver, dan moet deze tenminste 80 cm diep zijn. Wij planten in het diepe gedeelte voldoende zuurstofplanten. We beplanten oevers en ondiep water met mooie, langbloeiende oever– en moerasplanten. De natuurvijver bloeit dan met de borders mee.

 

Het toepassen een begroeiingsmat doen opdat de oeverplanten houvast vinden. Ook bij een steile oeverwand is dit ideaal. Zo worden de planten eenvoudig aan de rand opgehangen. Moerasplanten zijn ook te plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is.

 

We zetten pas vissen uit als de vijver helder is. Goudwindes zijn de ‘schoonste’ vissen, terwijl karpers de hele vijver omploegen en dus troebel maken.

Hovenier Blaricum

Onderhoud natuurlijke vijver

Een vijver met alleen waterplanten, zonder vissen, is het gemakkelijkst in onderhoud. Dan is alleen het snoeien/uitdunnen van teveel planten nodig. Geen filtersysteem en andere hulpmiddelen worden gebruikt. Ook omdat gestreefd wordt naar het ultieme biologisch evenwicht.

De beste schoonmaaktijd is de nazomer, eind augustus – begin september. De vijver kan zich dan nog goed herstellen vóór de winter. Ook dieren zoals kikkers, padden en salamanders worden zo min mogelijk gestoord in hun levenscyclus.

 

Zit u te denken aan een het laten aanleggen van een natuurvijver?

Wij adviseren en realiseren graag uw natuurvijver.  Heeft u nog vragen? Gebruik dan het onderstaande contactformulier en verzend uw vraag. Wij reageren binnen 2 werkdagen.

 

Wilt u sneller advies of een afspraak in uw tuin? Bel dan ons gratis servicenummer. Wij zijn iedere werkdag, tijdens kantooruren, bereikbaar.

Graag tot horens en wellicht tot ziens

Vijver

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.