Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Toepassen van vaste planten

Het op de juiste wijze toepassen van vaste planten in uw tuin is afhankelijk van vele factoren. We noemen de belangrijkste:

 • de bodem of grondsoort;
 • zon, halfschaduw of schaduw;
 • droog of vochtig;
 • voedselrijk of arme grond;
 • beschut of niet;
 • het winterbeeld;
 • levensduur;
 • expansiedrift;
 • pH waarde van de grond.

De schaduw van een gebouw of erfafscheiding is een heel andere schaduw dan die van bomen. Als u een soort plant die erg snel groeit naast een wat langzame groeier is de kans groot dat u binnen 2-3 jaar alleen de sterkte groeier over heeft. Plant daarom ook planten met ongeveer de zelfde groeikracht naast elkaar.

 

Bodemonderzoek voor vaste planten

Om een goed beplantingsadvies te kunnen geven of een goed beplantingsplan is een bodemonderzoek essentieel, tenzij u gaat planten in verhoogde borders en er nieuwe grond opbrengt.

Vaste planten border

Onderhoud vaste planten border

Daar kunnen we kort in zijn. Indien de juiste soorten zijn toegepast met de juiste hoeveelheden per vierkante meter dan is het onderhoud minimaal. Het verwijderen van onkruiden dient dan 8-10x te gebeuren de eerste 2 jaar na aanplant. Na het dichtgroeien van de border kan dat onderhoud worden gehalveerd.

 

Priairie beplanting

Een vorm die minimaal onderhoud vergt is het aanbrengen van zogenaamde ‘priariebeplanting’. Het is niet altijd beplanting die op een prairie voorkomt (meestal geen) maar het beest moet een naampje hebben. Afijn het bestaat hieruit dat de vaste planten in een speciale substraat worden geplant van lava. Dit wordt in een laagdikte van ca. 9 cm. geplant. Hierdoor heeft onkruid weinig kans om tot ontwikkeling te komen. De grond droogte minder snel uit. De grond blijft warmer waardoor planten in voorjaar iets eerder kunnen uitlopen. De aanleg kost meer maar het onderhoud kost vele malen minder.

 

Wij adviseren u graag, bij voorkeur vanuit een totaalvisie en tuinontwerp. Op basis van het tuinontwerp maken wij dan een verrassend beplantingsplan.

 

Meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Sneller advies nodig? Bel dan, tijdens werkdagen en kantooruren, ons gratis servicenummer (zie boven).

Vaste planten

Passie voor

Tuinen

  Neem nu contact op:

  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.