Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Siergrassen met vaste planten

Siergrassen met vaste planten combineren heeft sinds de bekendheid van Piet Oudolf een hele vlucht genomen. Er zijn duizenden combinaties mogelijk. Het is net als schilderen of een muziekstuk componeren, maar dan met planten.

Vooral de hogere siergrassen geven structuur in een vaste plantenborder, ook in de winter, de een wat meer dan de ander. Vaste planten kunnen op iedere plek in de tuin worden toegepast als er maar enig water en licht ter beschikking is.

 

Voorwaarden voor een goede border

Van belang is dat de planten worden afgestemd op de aanwezige bodem. Wij geven er de voorkeur aan de planten af te stemmen op de grond in plaats van de grond af te stemmen op de planten. Een rhododendron heeft zure grond nodig en zal het slecht doen op een kleigrond. Dat gaat ook op voor siergrassen. Het ene gras verlangt een zurige bodem, het andere gras heeft voorkeur voor een kalkrijke bodem.

vaste planten met siergras

Zon en schaduw

Ook de bezonning is voor siergrassen belangrijk. De meeste grassen verlangen een zonnige plek. Enkele soorten gedijen ook prima in een wat meer schaduwrijke omgeving. Er is een groot verschil tussen de verschillende schaduwsoorten. De schaduw van een gebouw is intenser dan de schaduw van een boom of heester. Bijgevolg dient hier ter dege rekening mee te worden gehouden.

 

Voedsel voor siergrassen met vaste planten

De meeste siergrassen en vaste planten verlangen een voedselrijke bodem, maar ook daar zijn weer uitzonderingen op. Laat daarom vooraf uw bodem onderzoeken en de beschikbare hoeveelheid voedsel en welk voedsel er beschikbaar is. Op basis van dit bodemonderzoek kunt u uw border(s) gaan bemesten.

 

Bloeitijd en hoogten

De bloeitijd van siergrassen varieert tussen juli en oktober. Er zijn grassen die hun bloeiwijze behouden in de winter. Op deze wijze dragen ze bij aan een boeiend winterbeeld. Er zijn siergrassen van 15 centimeter tot 4 meter. De keuze is reuze.

 

Tuinadvies?

Wij geven graag beplantingsadvies, het is ons vak. Het beste advies wordt verkregen vanuit een goed tuinontwerp. Daarin is de sfeer vast gelegd, de vormgeving en rekening gehouden met bezonning en bodemsoort. Het tuinontwerp werken wij daarna uit in een verrassend beplantingsplan.

 

Heeft u vragen of stelt u specifieke informatie op prijs, neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren binnen 2 werkdagen.

 

U kunt ons ook bellen, iedere werkdag tijdens kantooruren, via ons gratis servicenummer (zie boven).

Vaste planten en siergrassen

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.