Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Vogels en vlinders in uw tuin

Vrijwel geen vogel kan leven zonder insecten, dus die moet u in de tuin zien te krijgen. Tenminste, als u vogels wilt helpen. Begin met het lokken van vlinders; prachtige insecten die de tuin verrijken, ook voor uzelf!

Om van schetterende snaveltjes te komen tot een tak vol pluizige, pas uitgevlogen vogeltjes, zijn flink wat insecten (en dergelijken) nodig. In het begin rupsen, larven en wormen, want die zijn lekker dik, licht verteerbaar en vol vet en eiwit. Later ook spinnetjes, vliegjes, vlinders en zo, want daarvan maken vogels -onder meer- veren. De ouders werken zich te pletter!

 

Vlinders wil toch iedereen?

Niemand zit te wachten op een tuin vol slakken of muggen, maar vlinders, die wil toch iedereen? Vlinders zelf stellen vier eisen aan de tuin:

  • voedselplanten voor rupsen (denk klaversoorten, Oost-Indische kers)
  • bloeiende planten met nectar (lavendel en een vlinderstruik)
  • zonnige plekjes uit de wind (ze zijn tenslotte koudbloedig)
  • een schuilplaats in de winter (ruim uitgebloeide planten niet op, daar overwinteren ze!)

 

Appeltje-eitje

Die vlinder-eisen zijn best te realiseren, zelfs in een bestaande tuin. Wat tegels eruit, wat bewust gekozen planten zaaien of poten en daarna laten liggen in de winter. Appeltje-eitje. Het mooie is: een vlindervriendelijke tuin is in het broedseizoen ook aangenaam voor hommels, bijen en andere insecten en geeft in het najaar bessen en zaden. Gevarieerd vogelvoedsel in verschillende jaargetijden dus.

 

Denk driemaal na

Denk daarbij driemaal na voor u een boom of grote struik kapt (omdat ie toch wel veel schaduw geeft), of de buurman zo ver probeert te krijgen. Want vogels hebben aanvullende eisen. Naast voedsel hebben ze óók een boom en een paar struiken nodig om veilig te rusten of te broeden. En die boom of struik zorgt meteen voor nóg meer soorten insecten. Een win-win situatie dus. Snoeien moet af en toe gebeuren, maar liefst niet alles tegelijk en niet in het broedseizoen! Meer informatie over snoeien beplanting? Klik hier en lees verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.