Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Groene schutting en erfafscheiding

Een groene schutting is een schutting die is begroeid met klimplanten of met plantenbakken. Welke klimplanten u kunt gaan toepassen is sterk afhankelijk van de bodem, bezonning en het vochthoudend vermogen van de bodem.

 

Groenblijvende klimplanten

De meest bekende groenblijvende klimplant is voor de meeste mensen de klimop. Dit is een echte klimplant die zichzelf hecht aan de ondergrond en zo omhoog klimt. Een andere groenblijvende klimplant is de groenblijvende Clematis. Dit zijn geen zelfhechtende klimplanten maar planten die geleid moeten worden. Deze plantengroep werkt zich omhoog middels het omwinden van de ondergrond. Op een geheel gladde ondergrond zullen deze planten zich dus niet omhoog kunnen werken. Om dit voor elkaar te krijgen dient er een ondergrond te worden aangebracht waar langs de plant zichzelf zal geleiden. Denk hierbij aan een klimrek en of latten.

Groene schutting

Zon of schaduw

Een andere bepalende factor is de bezonning van de standplaats van de klimplant. Sommige klimplanten kunnen niet in de zon en anderen kunnen niet goed in de schaduw tot ontwikkeling komen. In de zon is vaak makkelijker dan in de schaduw. Denk daarbij aan lei- of klimrozen die vrijwel allemaal zon op prijs stellen. Een (doornloze) roos die nog redelijk goed in de schaduw groeit en bloeit is de Rosa ‘Zephirine Drouhin’, deze bloeit roze. Ook de hop en sommige Clematis soorten groeien en bloeien in de schaduw evenals de klimhortensia die zichzelf ook hecht aan de ondergrond.

 

Droog of nat

Een droge grond is niet goed voor klimplanten evenals een te natte grond. Op een vochtige bodem kan de klimhortensia nog prima groeien. Op droge gronden zal de vuurdoorn het beter doen dan op te natte gronden. Dit alles werken wij na het tuinontwerp uit in een passend beplantingsplan.

 

Plantenbakken in/aan de schutting

Een andere manier om een groene schutting te krijgen is om bakken in of aan de schutting te maken. Deze bakken vergen wel het nodige onderhoud m.b.t. watervoorziening en voeding. Het watergeven kunnen wij voor u automatiseren. Het toedienen van de juiste voeding op de juiste tijd adviseren wij u graag.

 

Groene schutting of erfafscheiding?

Lastig om een keuze te maken? Onafhankelijk advies in uw tuin? Vul het contactformulier in en stel uw vraag, of klik hier en mail ons. Wij reageren binnen twee werkdagen.

Hovenier Blaricum

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.