Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Planten van bomen in de tuin

Bomen planten in een kleine stadstuin is anders dan bomen voor in een straat of park. Een boom in uw tuin geeft een plafond, geborgenheid, voorkomt hitte stress, geeft verkoeling, zorgt voor schaduw en een plek voor vogels.

Het planten van een boom kan door eenvoudig een gat te graven, boom planten en meestal gaat dat goed de eerste tijd (3-4 jaar).  Alleen u plant een boom niet voor 3-4 jaar maar voor een langere periode. Na verloop van tijd kunnen er vervelende problemen ontstaan, we noemen deze:

 • wortels kunnen niet diep en gaan naar boven en drukken bestrating op;
 • de boom gaat ieder jaar achteruit en laat vaak te vroeg zijn blad vallen;
 • er ontstaat snel dood hout in de boom, takken die eruit waaien e.d.

Wat voor een hele tuin geldt, dat geldt ook voor het planten van een boom. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Plantgat voorbereiding

Om een succesvolle aanplant te garanderen dienen aan een aantal voorwaarden te worden voldaan, zoals daar zijn:

 • Het plantgat van een boom dient voldoende ruim te zijn, vaak qua oppervlakte minimaal 75×75 cm.
 • Het plantgat dient voldoende diep te zijn gespit, minimaal 100 cm. diep.  Als tijdens het spitten storende lagen zijn, dan dienen deze te worden gebroken.
 • Er dient goede grond in het plantgat te zijn. Goede grond afgestemd op de boomsoort. Niet teveel organische stoffen toevoegen (compost e.d.) omdat dit veel zuurstof uit de grond trekt om te composteren. Indien er niet voldoende zuurstof is dan zullen de boomwortels afsterven.
 • Plant de boom niet te diep en en ook niet te ondiep. Hou de diepte aan van de kwekerij.
Kleine boom in tuin.

Kleine bomen voor stadstuinen

Enkele kleine bomen die kunnen worden toegepast in tuinen zijn: Acer (sommige soorten/variëteiten), Albizia, Amelanchier, Cercis, Clerodendrum trichotomum, Crataegus, Davidea, Gleditsia (sommige soorten/variëteiten), Heptacodium microioides, Juglans (sommige soorten/variëteiten),  Koelreuteria, Laburnum, Lagerstroemia indica, Malus, Parotia, Prunus, Robinia (sommige soorten/variëteiten), Styrax en meer….

 

Een kleine boom  bereikt een hoogte tussen de 4 en 8 meter. De eerste twee meter is een stam waar u onderdoor kunt lopen. Een boom in de tuin neemt op ooghoogte geen uitzicht weg.

 

Bomen planten en juridische zaken

Een boom in uw tuin moet tenminste 2 meter uit de erfafscheiding staan. Daarnaast heeft u een zorgplicht voor uw boom of bomen. Als er dood hout uit de boom waait en dit brengt schade toe aan derden, dan kan u aansprakelijk worden gesteld. De kans op aansprakelijkheidstelling wordt sterk verminderd indien u kunt aantonen dat de bomen altijd goed onderhouden zijn. Laat mede daarom regelmatig, 1x per jaar, uw boom of bomen controleren op ziekten, dood hout e.d.

 

Heeft u vragen met betrekking tot een boom in uw tuin? Bel of vul het contactformulier in met uw vraag. Binnen 2 werkdagen krijgt u antwoordt.

Graag tot horens en misschien tot ziens.

Hovenier Barneveld

Passie voor

Tuinen

  Neem nu contact op:

  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.