Zorgvuldig
Onafhankelijk
Alles in één hand
Garantie & Service
Erkend opleidingsbedrijf
Zorgvuldig
Onafhankelijk
Alles in één hand
Garantie & Service
Erkend opleidingsbedrijf
Bloeiende tuinplanten in maart! Het voorjaar is weer begonnen! Bijna 20 graden begin maart, dit wordt een geweldig tuinseizoen, heerlijk van uw tuin genieten. Om u nu te laten genieten van al wat bloeit enkele tips van die planten die deze maand al bloeien……
Ook in maart zijn er nog de nodige winterbloeiende tuinplanten. Daarvan noemen we u van laag tot hoog de volgende planten.
Van de vaste planten staan deze maand al de nodige in bloei, denk aan de Helleborussen (welke al vanaf februari al aan het bloeien zijn), maar ook de Adonissen, Anemone blanda’s, Anemonella’s, Primula’s en Pulsatilla’s
Bij deze willen we het Longkruid onder uw aandacht brengen, of te wel de Pulmonaria’s. Zoals u op bovenstaande foto’s kunt zien zijn er verschillende bloemkleuren in blauw, wit en rood.
Deze vaste plant bloeit al in maart met bloemen in een hoogte welke varieert tussen de 20 en 40 cm. De Pulmonaria vraagt een humusrijke en doorlatende tuingrond. De standplaats is bij voorkeur in de halfschaduw tot schaduw.
Zoals op de foto’s is te zien dat sommige Pulmonaria’s gevlekt blad hebben, of langwerpig gevormd blad wat een extra sierwaarde geeft na de bloei.
In deze maand bloeien weer de nodige heesters zoals de Chaenomeles, Cornus mas, Daphne, Forsythia, Parrotia, Pieris, Rhododendron ‘Praecox’en Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’.
Parrotia persica
Is een weinig toegepaste heester of kleine boom die net als de toverhazelaar een winterbloeier is. De kleine onopvallende bloemhoofdjes hebben felrode helmknoppen en hullen de boom in februari/maart in een prachtige roest-orange gloed. De plant is zoals de meeste winterboeiers een windbestuiver.
De vruchten van Parrotia persica zijn houtachtige doosvruchten die met twee kleppen open springen. Parrottia persica met als Nederlandse naam ijzerhout groeit van nature in het zuidelijk deel van de Kaukasus, Irak en Iran en behoort tot de familie van de Hamamelidaceae waartoe ook de Liquidambar, Corylopsis en de Hamamelis behoren. Het geslacht kent echter maar één soort, de Parrotia persica.
De Parrotia persica is een matige groeier en kan in Nederland 8 tot 10 meter hoog en wel 6 meter breed worden. Hij maakt meestal een paar zware hoofdtakken die recht de hoogte in schieten. De zijtakken staan horizontaal op die hoofdtakken en hangen iets af.
De bast van de stam is glad en lichtgrijs met paars/bruine vlekken. De schors geeft, naarmate de boom ouder wordt, een steeds sierlijker effect. Kleine plakjes vallen van de stam,waardoor de lichtere, onderliggende schorslaag zichtbaar wordt. Samen met de breed uitstaande takken zorgt dit juist in de winter voor een aantrekkelijk beeld.
Wat de Parrotia zo bijzonder maakt is de herfstverkleuring! Waarom deze plant dan bij de vorojaarsbloeiers onder de aandacht brengen zult u wellicht denken. Een hovenier dient alle jaargetijden in het oog te houden, van winter tot najaar en zodoende eens een bijzondere voorjaarseend in de bijt.
De herfstverkleuring is een lust voor het oog. Deze gaat van prachtig geel over in fel oranje tot diep scharlakenrood. Deze herfstverkleuring kan begin september al op gang komen en blijft tot diep in de herfst hangen. Wat opvalt is dat de bovenste bladeren van de boom een paar weken eerder vallen dan de rest.
Prunus
Deze maand bloeit nog de Prunus subhirtella.
Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea‘ lijkt op ‘Autumnalis’ maar heeft stevigere, donkerder bruine takken en roze bloemen. De boom heeft een breed vaasvormige kroon. Hoogte 6 – 8 m. Het blad loopt groen uit en heeft een gele tot oranje herfstkleur. Bloeiherhalend van november tot april, indien het niet vriest. Een zeer mooie najaarskers met halfgevulde bloemen die in knop donkerroze zijn maar later verbloeien naar lichtroze
Voor meer beplantingsadvies bel of mail mij, dan maken we een afspraak bij u in de tuin. Meer advies over plantenborders? Klik hier en lees verder.
Graag tot ziens,
Gerard en Maurtitz Broekhuis
Leave a Reply