Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Wanneer en hoe mijn haag knippen?

Dat is een logische vraag maar niet helemaal een eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt helemaal af van de soort haag wanneer u deze dient te knippen. Op de vraag hoe mijn haag knippen kunnen wij u wel een duidelijk antwoord geven.

 

Hoe mijn haag knippen?

Een haag dient aan de onderzijde iets breder te worden gehouden dan aan de bovenzijde. Hierdoor ontstaat een iets schuine zijde. Hierdoor ontvangen ook de onderste bladeren zonlicht en zal uw haag ook aan de onderzijde goed dichtgroeien.

Een fout die vaak wordt gemaakt bij jong aangeplante hagen is dat men de haag door laat groeien tot de gewenste hoogte en dan pas gaat knippen. Voor een haagje van 40-60 cm. hoog is dat prima. Maar alles boven de meter adviseren wij om dit geleidelijk te laten doen. Dus toch ieder jaar wat terugknippen opdat er een goede interne vertakking ontstaat in de haag.

Om een haag recht en strak te knippen kunt u hulpmiddelen gebruiken zoals spandraad, jalons etc… Als u dit allemaal niet ziet zitten kunt u ook ons bellen. Wij zorgen voor een strak geknipte haag en nemen, als u dat wilt, ook nog het afval mee.

 

Wanneer mijn haag knippen?

Dat is sterk afhankelijk wat voor soort haag u heeft staan. Een haag van Taxus zal minder behoeven te worden geknipt dan een ligusterhaag. Ook is dit afhankelijk van het gewenste netheidsbeeld. Sommige hagen kunt u 1x per jaar knippen zoals Taxus of Buxus, beter is 2x per jaar maar dat bepaald u.

Een snelgroeiende haag zoals esdoorn of ligusterhaag dient minimaal 2x per jaar te worden geknipt, maar dan moet u wel accepteren dat deze hagen een deel van het jaar er niet zo strak bij staan. Als u dit wilt dan is 3-4x per jaar knippen noodzakelijk.

Sommige plantensoorten verdragen geen geknip met felle zon, zoals Buxus. De planten verbranden dan makkelijk en het kan lang duren voordat ze daarvan zijn hersteld. In de tussentijd zit u met bruine hagen. Bewolkt weer is het beste en niet te wam, tot zo 20-24 graden is prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.