Afspraak in
uw tuin?
Klik Hier
inspiratieboek
image

tuintechnisch buro

Smidsplein 12

3781 GR

Voorthuizen

Zorgvuldig

Onafhankelijk

Alles in één hand

Garantie & Service

Erkend opleidingsbedrijf

Beplanting

Om die tuin te krijgen die u voor ogen staat is het van belang om te weten hoe dat doel kan worden bereikt. Planten maken een pas van een tuin een tuin. Kennis van planten is dus belangrijk. Maar welke planten kunnen nu in uw tuin? Op uw grondsoort? Op de zonnige of juist schaduwrijke plek?

Om uw droomtuin te maken is een goed tuinontwerp de basis. Maar daarna moet het ontwerp nader worden uitgewerkt. In een bestratingsplan, verlichtingsplan en wellicht nog bouwkundige elementen zoals een pergola of overkapping. Allemaal niet levende onderdelen van uw tuin. Maar een tuin dient te leven, groeien en bloeien. Dat doen planten. Daarom is een goed beplantingsplan onontbeerlijk voor uw tuin.

Beplantingsplan

Om een goed beplantingsplan te maken is het van belang dat u uw gewenste tuinsfeer kunt omschrijven. Denk hierbij aan romantisch, landelijk, design, kleurrijk, ton sur ton, weelderig of liever rustig? Welke plantengroepen spreken u aan? Bollen? Vaste planten? Siergrassen? Of toch liever heesters?

Hoe belangrijk is het winterbeeld voor u? Gaat het u meer om structuren? Bladkleuren en vormen?

Al deze vragen dienen te worden beantwoordt voordat met het beplantingsplan kan worden gestart. Daarnaast is natuurlijk kennis van bodem en standplaats erg belangrijk. Er is een groot verschil tussen schaduw en schaduw. Schaduw van planten of schaduw van een gebouw, daar zitten grote verschillen in. Schaduw van welke planten? Van bomen of van heesters? Welke soort boom en welke soort heester? Diep wortelend of juist oppervlakkig wortelend.

Wat is de vochthoudendheid van de bodem in uw tuin en als deze laag is hoe kan dat worden verbeterd?

Moodboard

Een moodboard is belangrijk voor het tuinontwerp maar evenzo voor het beplantingsplan. Sommige planten ondersteunen de gewenste sfeer wel en anderen weer niet. Daarnaast wordt vaak de bekende planten genoemd voor in de tuin zoals hortensia’s, lavendel, vrouwenmantel, hosta’s en vlinderstruiken. Daar houdt het vaak wel bij op. Probeer eens wat anders, wij adviseren u graag.

Bestaande tuin

Voor een bestaande tuin die functioneel voldoet maar qua sfeer niet kan een goed beplantingsplan uitkomst bieden. De bestrating laten liggen en alleen de borders anders inrichten. Vaak wil men de aanwezige vaste planten herschikken of hergebruiken. Dat is meestal niet succesvol. Wat kan blijven staan zijn de bomen en de beeldbepalende heesters die er nog goed uit zien. Als er met vaste planten en siergrassen gewerkt dient te gaan worden dan is het beter deze allemaal te vernieuwen. Waarom? Omdat het beter is als de kruidlaag gezamenlijk opgroeit. Dit geeft veelal het beste resultaat.

Hulp nodig?

Als u hulp nodig heeft om van uw tuin weer een levendige, bloeiende tuin te maken……………..wij helpen u graag. Bel of mail ons voor een afspraak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Passie voor

Tuinen

    Neem nu contact op:

    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Ik wil de maandelijkse tuintips niet missen.