Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Zwemvijvers

Kenmerken zwemvijvers:

• geen toepassing van chemische middelen
• geen vissen
• waterplanten die het water zuiveren
• een pomp en filterinstallatie

Als u wel graag met warm weer wilt zwemmen en een zwembad niet fraai vindt is een zwemvijver een uitstekend alternatief.

Ook als u de gemeentelijke voorschriften wilt ontwijken aangaande zwembaden dan kan een zwemvijver een goed alternatief zijn.

Het ruimte beslag van een zwemvijver is wel een stukje groter dan voor een zwembad.

Aandachtspunten zwemvijver:

De aandachtspunten voro een zwemvijver komen grotendeels overeen met die van een zwembad.

Een goede zwemvijver begint ook met een juiste situering in de tuin en er dient rekening gehouden te worden met:
•  bezonning
•  lichtinval
•  zichtlijnen van en naar het zwembad
•  looplijnen
•  sfeer
•  zicht vanuit de woning
•  privacy

Keuze zwemvijver of zwembad:

Wilt u een ecologische zwemvijver, dan moet u zich wel bedenken dat u zelden alleen zwemt in de vijver. Heel veel dieren voelen zich ook thuis in het mooie heldere natuurlijke water, zoals kikkers, salamanders, kevertjes, schaatsenrijders en andere waterdiertjes.
Een zwemvijver is dus niets meer dan een gewone vijver, alleen wel op een aantal punten aangepast waardoor de vijver geschikt is om lekker ontspannen te kunnen zwemmen.

Een zwemvijver is een tussenoplossing waarover de leden van het gezin gemakkelijk tot een consensus komen. Als sommige gezinsleden bang zijn van het kleinste waterdiertje of vies van een springende kikker, dan is een zwemvijver niet de juiste keuze.

In een klassiek zwembad vallen ook diertjes maar ze kunnen er door het gehalte aan chloorderivaten niet in overleven en worden verwijderd door schepnet en skimmers. Bij echte zwemvijvers heeft men als zwemmer ook te maken met de aanwezigheid van allerlei levende wezens, van libellenlarven en slakken over kikkervisjes tot watersalamanders. Er zitten ook micro-organismen in maar die zijn onschuldig voor de zwemmers (het is wel badwater, geen drinkwater). De situatie is te vergelijken met zwemmen in de zee of in een meer, die zitten ook vol levende wezens. De gezinsleden moeten voor zichzelf uitmaken of een zwemvijver iets voor hen is of niet.

Verwarmde zwemvijver?

Ook zwemvijvergebruikers zijn meer en meer op luxe gesteld en wensen een zwemparadijs voorzien van de nodige voorzieningen. Een – ietwat – verwarmde zwemvijver is echte verwennerij voor de meest veeleisende (zwem)vijver bezitters. Het zwemseizoen wordt beduidend in tijd verlengd en ook wanneer het weer in de zomer wat tegen zit kan men comfortabel zwemmen in het aangenaam aanvoelende water. Water verwarmen op klassieke wijze vraagt echter veel – dure – energie. Gelukkig kan ook deze echte luxe nu met minder energie. Men kan een warmtepomp installeren.

Het principe rust op het gegeven dat er minder energie nodig is om koude op te wekken dan om warmte op te wekken. Voorheen waren warmtepompen erg duur, vaak té duur. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Zeker de lucht-water warmtepompen zijn betaalbaar. Een lucht-water warmtepomp is bovendien vrij eenvoudig te installeren en kan ook toegepast worden bij bestaande installaties, de andere types zijn alleen interessant bij nieuwbouw.

Het enige nadeel van het systeem lucht-water is dat dit een iets minder rendement geeft midden in de winter. Voor zwemvijvers is dit echter van weinig belang, omdat die toch niet midden in de winter gebruikt worden. De warmtepomp wordt buiten opgesteld en moet dus weersbestendig zijn, daarom is roestvrij staal het meest aangewezen. Het systeem moet beveiligd zijn tegen bevriezen (automatische ontdooiing). De ‘speciale warmtedragend medium’ moet van het juiste type zijn om een goed rendement te garanderen. Als men de besparingen die men op de energie zal maken in rekening neemt dan is een warmtepomp op wat termijn een erg renderende investering.

 

Wilt u een persoonlijk advies voor uw situatie?
Klik hier en laat uw gegevens achter dan nemen wij contact op voor een vrijvlijvende afspraak bij u thuis.