Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Vijvers

dat degene die een vijver maakt er verstand van heeft middels kennis en ervaring.

Vijveronderhoud:

Een vijver is een op zicht zelf staand ecosysteem dat met de juiste uitgangspunten en materiaal zich zelf kan reinigen en in stand kan houden.

Ik zelf heb al ruim 20 jaar een vijver in mijn tuin liggen en het enige wat ik er aan doe is er naar kijken. In al deze jaren heb ik 2x nieuwe onderwaterplanten er in moeten gooien omdat de vijver erg groen werd. Helaas zijn al mijn vissen tot voedsel geweest van enkele hongerige reigers, dan maar zonder vis.
En al die jaren was en is mijn vijver helder tot vrij helder geweest, dit terwijl er een 20 bomen van 40 jaar en ouder omheen staan.

Enkele punten om rekening mee te houden.
• de vijver dient minimale afmetingen te hebben om zichzelf in stand te kunnen houden
• hoeveelheid en soort vissen afstemmen op grote vijver
• de juiste onderwaterplanten en oeverplanten toepassen
• een vijver dient op een goede plek te liggen.

Het maken en houden van koi karpers is een geheel eigen specialisme en dit is meer een intensieve veeteelt maar dan met vissen. Hiervoor zijn nodig vuil afzuigers, leidingen, filter, wand doorvoeren, bijvoeren van vissen, ziekte bestrijding. Een beetje goede koi vijver begint vanaf € 15.000,00.

Meer informatie in ons uitgebreide rapport: vijveraanleg en –onderhoud.

Afdichtingsfolies:

PVC folie:
PVC vijverfolie wordt nog steeds het meest gebruikt voor het aanleggen van vijvers. Het materiaal is soepel en past zich uitstekend aan de vorm van de vijver aan.
PVC is heel goed lasbaar (hete lucht, hete bout, hoogfrequent) en het grote voordeel is dat het gelijmd kan worden, reparaties kan iedereen dus zelf doen zonder dat een folie specialist moet worden ingeschakeld.
Nadelen van PVC vijverfolie zijn: niet verwerkbaar en erg gevoelig voor beschadiging bij lage temperaturen, milieu onvriendelijk materiaal (chloor komt vrij bij verbranding).

PVC wordt zacht gemaakt door de toevoeging van weekmakers, deze verdwijnen na een aantal jaren uit de folie. Levensduur van het materiaal: voor de 0,5 mm 6 tot 10 jaar, voor de 1 mm 10 tot 20 jaar. Om de levensduur te verlengen moet de folie zoveel mogelijk afgeschermd worden voor UV stralen.

HDPE:
HDPE wordt tegenwoordig ook als vijverfolie gebruikt, meestal 2 mm dik. Dit materiaal heeft een uitstekende chemische bestendigheid en werd oorspronkelijk alleen gebruikt in de milieutechniek zoals bij het afdekken van chemisch afval stortplaatsen.
HDPE vijverfolie is een stug materiaal en moet ter plaatse op maat aangebracht worden, de verschillende stukken worden eerst met hete lucht aan elkaar verbonden, daarna wordt er met een extruder een laag gesmolten HDPE over de naad aangebracht.

Levensduur 30 tot 50 jaar, geen weekmakers, goed UV bestendig, zeer sterk.

EPDM rubberfolie:
EPDM vijverfolie is sterk, blijvend elastisch, bevat geen weekmakers, zelfs verwerkbaar bij zeer lage temperaturen (-40 tot +100°), zeer goed bestendig tegen UV-straling.Bestand tegen worteldoorgroei (behalve sommige rietsoorten en bamboe), tegen zure regen en andere normaal voorkomende chemische en biologische invloeden.

Levensduur 30 tot 50 jaar. EPDM kan prefab op elke maat geleverd worden, met gevulkaniseerde lassen. Nieuw is de mogelijkheid om sommige soorten EPDM te lassen met hete lucht, dit gebeurt door een speciale rubberstrip op de naad te lassen.

Waterornamenten en watervallen:

Zoals u aan de foto’s ziet zijn er nogal verschillende vormen en soorten vijvers. Ook zijn er zaken aan vijvers toe te voegen zoals watervallen of waterornamenten. Een waterornament is een ding dat gemakkelijk geplaatst kan worden een waterval is iets meer dan een stapel stenen waar water overheen stroomt.
Net als een schilderij meer is dan een verzameling verf, vergt het maken van watervallen kennis, ervaring en heel veel kijken. Over watervallen zouden we een hele website met gemak mee kunnen vullen.
Wilt u meer informatie?
Klik hier en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op. Graag tot ziens.