Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Pergola’s en loofgangen

Een pergola kan verschillende functies vervullen in een tuin of op een terrein. Hierbij kunt u denken aan:
*  beschutting tegen zon/wind
*  begeleiding en accentuering
*  ondersteuning voor klim- en leiplanten
*  verfraaiing

Materialen voor pergola:

Pergola’s kunnen van verschillende materialen gemaakt worden zoals:
*  hout
*  metaal
*  glas
*  bamboe
Of een combinatie daarvan. Pergola’s kunnen worden aangevuld worden met verlichting, een zonwerend doek en als begeleiding van de klim- en leiplanten.

Loofgang of berceau:

Een berceau (of loofgang) is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat.
Berceaus stammen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo wit mogelijk uit te zien, om zich te onderscheiden van niet-adellijke personen die, doordat ze veel in de buitenlucht kwamen, een bruine teint hadden. Door de berceaus kon men buiten wandelen en buiten de zon blijven. In de Prinsentuin in de stad Groningen zijn nog berceaus aanwezig, evenals op het landgoed De Braak in Eelde en in de paleistuin het Loo te Apeldoorn. De Groene Bedstede is een 400 meter lange berceau op landgoed Mariëndaal in Arnhem.
U begrijpt dat een berceau enige ruimte vereist om goed tot zijn recht te komen. Ook het onderhoud van een dergelijke loofgang vereist de nodige vakmanschap, zeker in de beginjaren.

Begroeiing voor pergola’s of berceau’s:

Een pergola en berceau is veelal bedoeld om planten te begeleiden. Voor berceau’s worden veelal beuken en haagbeuken toegepast.

De te gebruiken variatie voor het laten begroeien van een pergola is vele malen groter. Zoals uit hiernaast geplaatste foto’s is te zien kan het latten- en balkenwerk aardig overgroeid raken en zo de nodige luwte geven tegen zon en wind.

Ook kunnen pergola’s boven een terras worden bedekt met doorzichtige platen, veiligheidsglas of gaas al dan niet geplastificeerd.
De dichte platen voorkomen dat er beestjes van het bladerdek op het terras, de tuinmeubels e.d. kan vallen. Afwerking met gaas geeft een extra steun aan de beplanting dat deze minder gaat ‘doorhangen’.

Planten die voor pergola begroeiing gebruikt kunnen worden zijn o.a.:
*  druif
*  kiwi
*  leirozen
*  clematis
*  blauwe regen
*  duitse pijp
*  klimop
*  boomwurger e.d.

Het regelmatig en vakkundig snoeien van dergelijke klim- en leiplanten is hierbij wel een vereiste.

Plaatsen van een pergola:

Als een pergola deels aan de woning bevestigd kan worden zal dit de stabiliteit verhogen. Indien los van de woning is een goede grond verankering van groot belang. Het plaatsen op een zware betonvoet is aan te raden in plaats van een houtenpaal de grond in.