Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Beplanting

Bomen:

Een boom of bomen in een tuin geeft bij veel mensen de associatie van bladeren en overlast en ongedierte en vogelpoep en wellicht nog een paar negatieve punten.
Een boom of bomen in een tuin geven de tuin een plafond, geven geborgenheid, brengen koelte, schaduw, diepte, een plek voor nestelende vogels of een voedselbron voor vogels of andere dieren.
De plaatsbepaling van een boom in een tuin of buitenruimte is van groot belang omdat de invloed van een boom een groot gebied bestrijkt, soms groter dan de tuin of terrein zelf. Hierom dan ook de kapvergunningen omdat sommige bomen bijdragen aan het totale straatbeeld.

De keuze van de boom wordt veelal bepaald door de functie die deze dient te gaan vervullen en hoeveel ruimte de nieuwe boom mag gaan innemen naast de standplaats factoren zoals grond, verharding, open grond, strooizout belasting, worteldruk en ga zo maar door.
De kleinste bomen beginnen zo bij 5-6 meter hoog tot de grootste bomen tot 20-25 meter hoog.
De breedte kan variëren van 1 meter breed tot wel 20 meter breed. Kortom enige kennis van bomen is wel zo prettig als er een boom geplaatst dient te worden.

Heesters of struiken:

Deze plantengroep varieert van bodembedekkende beplanting van 10 cm. hoog tot planten van 5-6 meter hoog en breed. Bij een nieuwe aanplant moeten deze niet te dicht op elkaar worden gezet opdat er over 4-5 jaar een deel verwijderd moet worden. Alleen wat te doen die eerste 4-5 jaar als de heester nog niet zijn volume heeft?  Een kale tuin tot die tijd, aanvullen met vaste planten of een grotere heester toepassen, dit kost meer maar het effect is ook groter en u hoeft niet jaren te wachten om een enigszins een tuin gevoel te krijgen.
Voorbeeld: we kunnen Rhododendrons planten van € 7,50 van 30-40 cm. doch dan 10 jaar wachten of een Rhododendron planten van 150-175 hoog en 150 cm. breed kosten € 285,00.
Wij besteden de nodige aandacht aan het beplantingsplan en na aanleg begeleiden wij uw beplanting nog een jaar en geven u instructie hoe en wat te snoeien.
Heesters vormen naast bomen het ‘geraamte’ van de tuin.

Vaste planten:

Is een heel dankbare plantengroep waar we graag gebruik van maken en die een tuin vervolmaken. Hiermee kunnen we de tuinsfeer compleet maken qua kleur, uitstraling, winterbeeld, geur etc.
Vaste planten vergen de nodige voeding en begeleiding gedurende het jaar. Ook kunnen we met een goede toepassing van de vaste planten het onderhoud van uw tuin tot een minimum beperken.
Vaste planten is 1x planten en dan komen die elk jaar weer terug en worden dan alleen maar groter, voller en mooier. Sommige vaste planten na 5-7 jaar verjongen door deze te scheuren, zo kunt u uw buren, familie of kennissen ook weer eens verrassen.

Eénjarigen:

Deze plantengroep passen wij voornamelijk alleen maar toe in bakken of schalen. Het voordeel van deze plantengroep is dat ze van mei tot aan de vorst bloeien.
Het nadeel is dat we ze dan vaak weg kunnen gooien en dat we het jaar daarop weer opnieuw moeten aanschaffen. Kortom een bewerkelijke en kostbare plantengroep die groot effect kunnen geven en kleuraccenten in uw tuin kunnen geven, het hele jaar door!

Bollen en knollen:

Is een vaak vergeten groep planten die in de borders kunnen zorgen voor bloemen in een periode dat andere planten niet groeien en bloeien. Hierbij kunt u denken aan botanische krokussen die in de winter groeien en bloeien en elk jaar weer terug komen, ook de winteracconiet, de bekende sneeuwklokjes e.d.
Binnen deze groep zijn de zomerbollen en –knollen helemaal achter gesteld terwijl ook deze groep de nodige kleur aan uw borders kunnen geven.

Siergrassen en bamboes:

Toepassen van siergrassen of bamboes in uw tuin of terrein kunnen bijzondere effecten geven en hierdoor een special sfeer oproepen.
Siergrassen en bamboes zijn in groeihoogten van 20 cm. tot wel 7 meter.

De siergrassen sterven in het najaar/winter af en lopen in het voorjaar weer uit. De kunnen bloei aren geven in verschillende kleuren van wit, zilverwit tot rood.

Bamboes blijven in de winter groen en vervangen hun blad gedurende het gehele jaar. Naast verschillende hoogtes zijn bamboes ook te onderscheiden in groei- of woekerkracht.
Sommige soorten maken ondergrondse uitlopers van vele (soms tientallen) meters lang. Dit is alleen te voorkomen door een wortelbegrenzer in de grond aan te brengen.

Bijzondere vormen:

Hierbij denk ik aan geleide planten zoals leibomen als leilinden, dakplatanen e.d. Ook geknipte buxusvormen als bollen of blokhagen van verschillende haagplanten vallen in deze groep. Maar ook de Hollandse knotwilg valt mijn inziens hieronder.
Ook de bonsai geknipte vormen van Taxus of Lonicera of Liguster vallen hier onder.

Wat hierbij van essentieel belang is het structureel onderhoud van deze bomen of heesters. Als u een of meer jaren het onderhoud niet uitvoert dan is herstel vaak lastig en hoe langer uitgesteld hoe moeilijker en soms onmogelijk.

Onze vakbekwame hoveniers zijn u graag van dienst.

Exoten:

Deze groep wordt ook elk jaar groter en gevarieerder. Planten die hieronder vallen zijn de olijfbomen, de palmen, citrusvruchten, cactussen, bananen boom en nog vele anderen.
Deze planten worden veelal in pot of kuip geplant om bijzondere plekken in de tuin te accentueren.

Wij bieden de service om uw potten en/of bakken in de herfst op te halen en deze in de kas te laten overwinteren. In deze winterperiode worden ze bemest, gesnoeid en verzorgd met water en aandacht. Zodat als we deze planten in het voorjaar weer in uw tuin zetten u verbaasd zal zijn bij hun terug komst.

Klim- en leiplanten:

Verticale beplanting in uw tuin kan de schutting of gevel camoufleren. Ook eetbare planten zoals framboos of doornloze braam, leiperen, druiven of anderszins zijn het aanplanten waard als er een zonnige muur of wand is.
Ook leirozen mogen eigenlijk in geen tuin ontbreken. Veel mensen vinden het snoeien van rozen lastig. Als wij het 1 of 2x hebben voorgedaan weet u volgende keer ook hoe dat moet. En bij leirozen hoeft het niet elk jaar!  Er zijn zelfs doornloze leirozen en ook voor schaduwplekken zijn er rozen. Denk ook Clematissen of Campsis, Blauwe regen of Kamperfoelie die heerlijk zoet kunnen geuren in de avondkoelte.
Wij adviseren u graag bij de vele mogelijkheden.