Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Ontwerpen van terreinen bij verzorgingstehuizen

Het ontwerpen van tuinen bij verzorgingstehuizen vergt de nodige kennis van haar gebruikers.
In de afgelopen jaren is daar het nodige onderzoek naar gedaan met name in het buitenland.

De buitenruimte kan een sterk onderscheidend element zijn waarom toekomstige bewoners wel of niet voor uw tehuis zullen kiezen.

Wat wij veel zien is dat tuinen bij verzorgingstehuizen vaak meer een kijkplaatje zijn dan een gebruiksruimte waar de bewoners tot activiteiten worden gestimuleerd.
Dat dit organisatorisch meer vergt dan alleen een paar bewegingstoestellen neer te zetten of een Jeu de Boulle baan te realiseren leggen we u graag uit in een persoonlijk gesprek.

In deze kunnen we u wel een paar aandachtspunten noemen, zoals daar zijn:

1) Het zicht wordt veelal met de jaren minder:

Toepassing van heldere kleuren en planten met een meer verticale groei en bloei. Ook geluid ( planten die vogels aantrekken) en geurende planten worden belangrijker.

2) Het lichaam kan temperatuurverschillen niet zo snel meer opvangen:

Toepassen van zitjes in de schaduw, vroege ochtendzon of late avondzon. Ook de aanwezigheid van water kan voor verkoeling zorgen tijdens warme zomers.

3) De sociale activiteit wordt vaak minder en er wordt minder gebruik gemaakt van het korte termijn geheugen:

Het creëren van zitjes waar men elkaar kan ontmoeten, de sociale contacten kan onderhouden e.d. Bijvoorkeur wel zoveel mogelijk windvrij en er moet wel wat te beleven zijn, dus niet achter in een hoekje. Ook blijkt dat planten die herinneringen opwekken geheugenverlies tegengaan.

4) Gevoel van veiligheid speelt een belangrijke rol:

Hekwerk en muren versterken het gevoel van veiligheid. Het moet alleen weer niet zo worden toegepast dat men het gevoel krijgt opgesloten te zitten. Ook een goed lichtplan behoort bij de voorbereiding te worden opgesteld.

5) Paden stelsel en kwaliteit:

Het padenstelsel moet zodanig zijn ontworpen dat men niet kan verdwalen en de uitvoering en beheer dienen zorg te dragen dat het vlak is en dat er geen uitstekende tegels of klinkers aanwezig zijn waarover men kan vallen.
Paden dienen geschikt te zijn voor rolstoelen en rollators.

6) Spierkracht neemt veelal op oudere leeftijd af:

De behendigheid wordt minder en het bukken en de mobiliteit neemt af, het zelf tuinieren, wordt steeds moeilijker. Een oplossing kan o.a. bredere en betere paden zijn, verhoogde  plantenbakken waardoor minder bukken e.d.

7) Privacy:

Het uitbannen van (verkeer)lawaai wordt veelal op prijs gesteld. Zicht op de omgeving echter wordt wel sterk gewaardeerd. Wij komen vaak tegen dat planten op de verkeerde plek staan, voor de ramen groeien en het zicht op de omgeving ontnemen. Vaak ook ontbreken rustige, afgebakende plekjes waar in alle rust van geur en kleur kan worden genoten.

Vrijblijvende afspraak?

Naast bovengenoemde aandachtpunten zijn er nog de nodige om rekening mee te houden bij het inrichten en vormgeven van buitenruimten bij verzorgingstehuizen. Ik maak hiervoor graag een vrijblijvende afspraak met u.
Graag tot ziens,

Gerard en Mauritz Broekhuis