Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: prairiebeplanting

Over het begrip prairiebeplanting lopen de meningen nogal uiteen. Wat u er ook van vindt het vergt minimaal onderhoud en een maximale hoeveelheid bloemen. De wijze van verwerking en het toe te passen assortiment vergt de nodig kennis en kunde om dit succesvol te laten zijn……

Het is de laatste jaren behoorlijk in de belangstelling, doch als je wel eens op een prairie bent geweest dan ziet dat er echt anders uit dan wat we bedoelen hier in Nederland.
Ook in Duitsland zijn er vele prairievarianten te bewonderen in Weinheim bij Cassian Schmidt die al jaren experimenteert in de proeftuinen van Hermannshof.
Want prairiebeplanting kan voorkomen op droge gronden, maar ook op vochtige gronden en randbeplanting langs bossen. Hierdoor ontstaan verschillende plantengemeenschappen.
Prairiebeplanting laat zich het beste omschrijven als een langlevende plantengemeenschap die zichzelf reguleert.

Onderhoudsarme prairieborder
Bij een volgroeide beplanting is bemesting overbodig en zelfs niet wenselijk. De afgestorven plantendelen geven de nodige voedingsstoffen weer af aan de bodem. Zorg bij de aanplant wel voor voldoende voedingsstoffen door het aanbrengen van een stevige mulchlaag. Het aanbrengen van een toplaag van speciaal lavagesteente. Deze toplaag laat vrijwel geen onkruid door en nieuw onkruid kan hier zich vrijwel niet in ontwikkelen. Bij het planten in de speciale lavalaag dient wel een speciale plantschop te worden gebruikt. De lava dient zo min mogelijk met grond te worden vermengd om onkruidgroei te voorkomen.
Na 2 groeiseizoenen wordt de prairiebeplanting nog een keer afgestrooid met een laag prairielava van een grovere samenstelling.
Hierdoor kan het schoffelen en wieden achterwege blijven en/of sterk worden beperkt qua tijdsduur.

Verschillende prairieborders:
Er kunnen prairieborders worden gemaakt voor de schaduw, vochtige- en droge plekken, hoge of lage borders. Enig advies in deze is wenselijk omdat een prairieborder op een kleigrond wezenlijk een andere aanpak vergt dan een border op een zand- of veengrond.

Inspiratie?
Ook in Nederland kunt u inspiratie opdoen en volgroeide prairietuinen bekijken, ik noem onder andere:
•    Lianne’s Siergrassen aan de Jan Gossewijk 31 in De Wilp.
•    Lageschaar vaste planten aan de Groot Deunkweg 3 te Aalten.

Voordelen prairiebeplanting:
1.    Beleving; natuurlijke uitstraling, elk seizoen een ander beeld.
2.    Onderhoudsvriendelijk; weinig onderhoud, geen bestrijdingsmiddelen, geen beregening.
3.    Biodiversiteit; goed voor fauna en flora; trekt vlinders en bijen aan.
4.    Duurzaam; de planten worden duurzaam gekweekt en gaan lang mee

De planten in de doordachte prairiecombinaties wortelen diep en de bovenste laag van de bodem wordt afgedekt met speciale Prairielava, waardoor onkruid minder kans van kiemen en houdt de lava voldoende water vast waardoor de planten geen last hebben van droge zomers.
Een keer maaien van de vaste planten en siergrassen aan het einde van de winter is voldoende.

Advies?
Wij ontwerpen en realiseren prairieborders, vaste planten borders en onderhoudsarme bloemrijke tuinen. Voor vragen of voor het maken van een afspraak bel ons gratis servicenummer 0800-7507575 of mail naar info@tuintechnischburo.nl
Wij zijn u graag van dienst,

Geert en Mauritz Broekhuis.

ga terug