Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: bloeiende planten in november

Nu de dagen korten is de tuin op zijn retour. Maar toch zijn er nog planten welke kleur en fleur geven in uw tuin deze maand. Bijvoorbeeld de Armelui’s of Paddenlelie, de Zilverkaars en nog veel meer…….

We beginnen van onder naar boven, van vaste planten , heesters, klimplanten en bomen. In de maand oktober zijn er geen lage bodembedekkende vaste planten die bloeien, hiervoor moeten we weer een paar maanden wachten.

Vaste planten

Deze maand zijn er nog een paar vaste planten soorten die bloeien, waarvan we u de volgende noemen:

Cimicifuga simplex
Cimicifuga simplex ‘White Pearl’, een zilverkaars, heeft lichtgroen blad en grote witte bloemen. Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ bloeit als laatste van de Cimicifuga’s in oktober en november. De bloemen van Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ worden circa 140 tot 160 cm hoog.

Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ staat graag op een half beschaduwde plaats op goede tuingrond.

Tricytris hirta
Deze armelui’s orchidee of paddenlelie is een mooie tuinplant met een bloei in deze maand op een moment dat de meeste vaste planten al uitgebloeid zijn. Tricyrtis hirta wordt ongeveer 60-80 cm hoog en de wit met donkerroze gevlekte bloemen verschijnen in de periode oktober-november

Het liefst staat Tricyrtis hirta in de halfschaduw op een humeuze vochthoudende grond.

Het blad van Tricyrtis hirta is lichtgroen met lange evenwijdige nerven. Tricyrtis hirta is redelijk winterhard maar strenge vorst wordt slecht verdragen.

Bomen en heesters

Ook deze maand november zijn er bloeiende bomen en heesters zoals u ziet. Van laag 25 cm. tot 8-10 meter.

Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’
Deze sierkers begint meestal met bloeien in november en dat kan tot maart duren, naar gelang de vorstperiode.

Deze winterprunus is een dicht vertakte grote struik of middelgrote boom met schuin uitstaande en iets overhangende takken. Hij heeft een brede, open kroon, zodat er genoeg licht doorheen komt voor planten die aan zijn voet groeien. Onderaan is de stam bij oudere bomen meestal kaal, zodat je daar laagblijvende struiken kunt planten. Als hij in blad staat, lijkt hij net een parasol zonder te veel licht weg te nemen. De halfgevulde lichtroze, bijna witte bloemen zijn kleiner dan die van voorjaarsbloeiende sierkersen . Wanneer het vriest,  stopt hij even met bloeien, Je kunt dan enkele takken afknippen en in de vaas zetten. Daar gaan ze verder bloeien. Na de vorstperiode ontwikkelen zich weer nieuwe bloemknoppen.

De bladeren zijn eerst groen en kleuren in de herfst oranjegeel.

Door zijn lange bloeitijd bloeit de winterprunus nooit echt rijk, maar toch voldoende om je tijdens de grijze wintermaanden over te verwonderen.

Ziektes
De winterprunus is helaas gevoelig voor de zogenaamde verdrogingziekte. Dit gebeurt vooral in het voorjaar als het warmer wordt. Dan slaat de schimmelziekte toe. Bloemen en bladeren verwelken en worden bruin. De ziekte slaat gauw over naar andere prunussen. Je kunt hem bestrijden door de boom met een mosaftreksel te besproeien.

Snoeien
De winterprunus hoeft niet gesnoeid te worden, behalve als er takken afgestorven zijn. Die moet je verwijderen en mag je niet op het compost gooien. Stop ze in de GFT-bak.

Erica darleyensis ‘Silberschmelze’
De winterheide bloeit ook in deze periode in de kleur wit of de kleur roze/paars. Erica darleyensis is een van de weinige heidesoorten die goed groeit op elke gangbare tuingrond en zelfs wat kalk verdraagd. Erica darleyensis draagt een aantal Nederlandse namen waaronder sneeuwheide, winterheide en voorjaarsheide. Deze namen slaan natuurlijk op de bloeitijd die loopt van november tot begin mei.

Ook tijdens zeer strenge winters toont de winterheide zich als een plant die niet snel opgeeft. Hij Bloeit ook zeer lang en is een snelle groeier. Doet het goed in bak of pot en kleurt uw tuin en terras de hele winter door. In het voorjaar snoeien om een bossige en compacte vorm te behouden Om een mooi resultaat te krijgen kunt u het beste grote groepen aanplanten in uw tuin.

De bloemen zijn compacte, rechtopstaande aren met klokvormige buisbloempjes met uitstekende, donkere meeldraden en het blad is lang smal en naaldvormig.

Viburnum bodnantense ‘Dawn’
Viburnum bodnantense ‘Dawn’ bloeit in de winterperiode van november tot januari. Deze sneeuwbal wordt ongeveer 2 tot 2½ meter hoog en heeft een sterk opgaande vertakking. Meestal wordt Viburnum bodnantense ‘Dawn’ niet breder dan 1 meter.Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ lijkt sterk op deze sneeuwbal maar bloeit in de periode januari-februari. Beide planten verspreiden een aangename geur. De bloeikleur is roze verkleurend naar lichtroze.

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ is geschikt voor een kleine tuin maar is ook prachtig als solitairplant in een grote tuin.

Zo ziet u………..ook in de donkere novembermaand kunt u nog bloemen in uw tuin hebben. Wilt persoonlijk beplantingsadvies, bel of mail voor een afspraak in uw tuin.

Naast de bloeiende planten denk ook aan besdragende planten voor vogels en herfstkleuren in uw tuin zoals van de Japanse esdoorns.Wij wensen u fijne november dagen toe om te genieten van uw tuin.

ga terug