Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: de fruittuin in november

In de eerste helft van november oogsten we onze zelfgekweekte fruitsoorten zoals de kiwi’s, herfstframbozen, mispels en kaki’s. Het gevallen fruit wordt verzameld en verwijderd en vernietigd. Meer tips……..

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan u in november doen bij de aardbeiboom, bottelrozen, braambessen, frambozen, Japanse wijnbes en taybessen. Bij de kruisbessen en trosbessen kan u overtollig hout wegnemen. Om steenfruitbomen te snoeien is het te laat. Te laat snoeien van steenfruit geeft meer aantasting van schimmelziekten. Het is aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Mummies zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen. Bij appel- en perenbomen kan u nu twee of drie “lichtverstorende takken” per boom wegzagen. Bij appelbomen moet u alle kankertakken verwijderen

Plantenziekten en plagen

Inheemse fruitsoorten met pitten zijn appelbomen, perenbomen, kweeperen en mispelbomen. Een juiste diagnose geeft u de kans om problemen te voorkomen!

APPELBOMEN – Parasieten: bladluizen, wollige bloedluis, fruitmot, appelzaagwesp, wintervlinder, .. – Schimmels: echte meeldauw, schurft, vruchtboomkanker, stambasisrot, … – Andere: kaliumgebrek, kurkstip, glazigheid, …

PERENBOMEN – Parasieten: bladluizen, fruitmot, perenbladgalmijt (pokkenziekte), perenbladvlo, wintervlinder, perengalmug, boswants,… – Schimmels: roest, perenvuur (bacterievuur) en schurft.

KWEEPEREN – Parasieten: bladluizen, wintervlinder, … Niet alle vermelde problemen komen voor op uw fruitbomen! Door het kiezen van een weinig gevoelig ras, de juiste standplaats en gepaste bemesting zijn de problemen heel beperkt

Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes is een bijzondere bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen. De witroze bloemen verschijnen in juni-juli en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst. Mits een goede standplaats (vochthoudende grond en veel zon) kan deze bijzondere kleinfruitsoort in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit Noord China en Japan. De aantrekkelijke zoetzure vruchten welke we in de maand augustus aantreffen zijn meestal niet te bekomen in de winkels. Deze maand dient deze wijnbes te worden gesnoeid.

Snoeien

Appel- en perenbomen

Snoeiwonden genezen in november gemakkelijk, mits er bij droog weer gesnoeid wordt. De meeste rugscheuten en alle wildopslag verwijderen.

In de maanden oktober & november kan er bij sterkgroeiende, onvruchtbare appel- en perenbomen wortelsnoei toegepast worden. Dit geeft een grote groeiremming en zorgt ervoor dat de fruitbomen meer vruchten geven (mits goede kruisbestuiving).

Kiwi
Als je een kiwiplant aankoopt, zal dit meestal een een- of tweejarige plant zijn. Je kan hem best goed leiden aan een muur of beter nog omhoogleiden aan een soort pergolasysteem. De vruchtdragende takken komen dan als een paraplu omlaag te hangen.

De groei is de eerste jaren zeer sterk, dit is ten nadele van de vruchtbaarheid

Tijdstip om oudere kiwi’s te snoeien (wintersnoei):

De vrouwelijke kiwiplanten worden voornamelijk in december en januari gesnoeid. De vruchten komen slechts op zwakke twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd (Dus op het kort eenjarig hout).
De bestuivers (mannelijke planten) worden steeds NA de bloei gesnoeid.

Snoeien in de wintermaanden (december-januari) zal de groei bevorderen, terwijl het snoeien in het voorjaar/ zomer (mei – september) de groei zal verminderen.
Te laat snoeien (februari – maart) heeft sapverlies/bloeden tot gevolg. Indien je niet kon snoeien in december (januari), dan kan je beter wachten tot er voldoende bladeren op de planten staan.

Houtig kleinfruit snoeien in november:

(Ribes-soorten) Kruisbessen, rode- en witte trosbessen, zwarte trosbessen/zwarte aalbessen. Mogelijk dat decembersnoei nog beter is.

Rubus-soorten: Braambessen, Japanse wijnbes, taybessen/tayberry en zomerframbozen worden nu gesnoeid.

Andere fruitsoorten te snoeien in november:

Bottelrozen en  aardbeiboom (Arbutus u.).
Een gewone (uitdunnings-)snoei kan men in november doen bij het krentenboompje (Amelanchier), kweepeer/kweeappelboom(Cydonia oblonga), vijg (Ficus carcia), passievrucht (Passieflora), zwarte vlier (Sambucus nigra) en kas- of serredruiven/wijnrank (Vitis vinifera).

Binnengebrachte boomtomaten/ tamarillo (Solanum betaceum, syn. Cyphomandra betacea) in kuipen of potten mogen goed teruggesnoeid worden. Probeer deze kuipplanten te overwinteren op een lichtrijke en vorstvrije plaats (5 tot 8°C.). Geef ze indien nodig éénmaal per maand een beetje water.
Paprika- en peperplanten in pot kunnen eveneens teruggesnoeid worden om dan op een lichtrijke, vorstvrije plaats te overwinteren.
In de koude kas (serre) worden de laatste groene (onrijpe) tomaten geplukt. Op een licht verwarmde plaats kunnen de meeste onrijpe tomaten nog rijp worden.

Als wij u kunnen helpen bij het snoeien van uw fruittuin, bel of mail ons voor een afspraak in uw tuin.

ga terug