Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud November

Deze maand zal het meeste blad van de bomen komen en is het veelal nat en guur. De werkende tuinbezitter ziet zijn tuin nu alleen in het weekeinde bij daglicht daar de dagen flink korten. Voordat de vorst invalt de laatste werkzaamheden voor de tuin nu doen……..

Wellicht kan een sfeerverlichting in uw tuin deze dagen het uitzicht op uw tuin toch boeiend houden.

Deze maand de kuipplanten zeker naar binnen halen en controleer deze ook op achtergebleven slakken en ander ongedierte. De bloembollen kunnen nu nog worden geplant! Heeft u geen mogelijkheid om uw kuipplanten te laten overwinteren bel/mail ons wellicht dat we u van dienst kunnen zijn. Kosten voor overwinteren 69,50 per vierkante meter inclusief btw, verzorging, bemesting, snoeien e.d. maar exclusief transportkosten.

Dieren in de tuin:

De tuin niet te schoon maken en alle blad en onkruid weghalen. Denk aan de dieren zoals egels , padden, en andere dieren die graag overwinteren onder bladresten e.d.
Als u last heeft van konijnen de planten beschermen met kippengaas.

Bloembollen en –knollen:

Deze maand kunt u nog uw bloembollen planten, de keuze is wel beperkter en ze zullen soms later opkomen doch de Lelies kun je nog planten tot het voorjaar. Een mulchlaag van compost, stro of droog blad kan vorstgevoelige bollen, zoals Nerine en Agapanthus (Afrikaanse lelie) beschermen.
November is dé maand om tulpen te planten. Plant ze zeker voor het einde van de maand op een zonnige plaats en bereid de grond goed voor.

Vaste planten:

Staan er nog dode planten in je border, dan is het hoog tijd om deze te verwijderen. De wortelstokken van het lelietje-van-dalen zijn klaar om in een pot gezet te worden. Zo kan je ze weer in bloei trekken. Plaats de potten bij voorkeur in een koude kas of een serre.
Het is belangrijk de kroon van vuurpijlen te beschermen tijdens koude winterdagen. Bind daarom de bladeren stevig bij elkaar. Penstemons moeten ook beschermd worden. Dat doe je met dennentaken of een kooi van kippengaas met stro erin.
Van november tot het einde van de winter kan je wortelstekken nemen van vaste planten. Nat blad dat op je planten blijft liggen geeft je plant te weinig licht en creëert een vochtige omgeving die slakken aantrekt.

Dahliaknollen overleven langdurige vorst meestal niet, dus als u vorige maand de dahliaknollen nog niet hebt verwijderd moet u goed opletten. Wacht tot de stengels zwart geworden zijn door de vorst en haal de knollen uit de grond.
Het is belangrijk dat je nog steeds rond je rotsplanten de afgevallen bladeren verwijderd. Zoals bij andere planten houden deze bladeren het licht tegen en heb je meer kans op slakken.
Kwetsbare rotsplanten zijn gevoelig voor regen. Je kan ze binnen in potten plaatsen om ze daar te laten overwinteren. De meest gevoelige rotsplanten zijn de Erinus, Lewisia en de edelweiss.

Heesters en bomen:

Kijk na of je boombanden en -palen nog in orde zijn. Staan de boompalen nog stevig en snijden de boombanden niet in je boom?
Gaat het veel sneeuwen ? Verwijder dan de sneeuw op coniferen en andere heesters. Zij kunnen soms het gewicht niet dragen en raken dan uit model of hun takken breken af. Je kan in november rozen met kale wortels planten. Een goede grondvoorbereiding is onontbeerlijk.
Vorstgevoelige en pas geplante bomen en heesters vereisen een verhoogde bescherming tegen vorst en koude wind. Houten windschuttingen en een bescherming met stro en kippengaas zijn geen overbodige luxe.

Gazon:

Waarschijnlijk zult u in de maand november voor de laatste keer het gras moeten maaien. Geef daarna je machine een grondige opknapbeurt en laat eventueel de messen slijpen.
Probeer te vermijden dat je bij heel nat weer op het gazon loopt, dit kan de grond minder waterdoorlaatbaar maken.
Bij zacht en droog weer kan je nog steeds nieuwe zoden leggen, op voorwaarde dat de grond goed voorbereid is.
Verwijder zoveel mogelijk afgevallen bladeren van het gazon, het teveel laten liggen kan schade toebrengen aan het onderliggende gazon.

Vijver:

Als u vorige maand de pompen en verlichting nog niet uit je vijver hebt gehaald kan je dit zeker in november doen, voor de vijver begint te bevriezen, zeker bij te ondiepe vijvers. Maak de pomp schoon en controleer of de bedrading nog geen sporen van slijtage vertoont.
Stop met het voeren van je vissen, vissen gaan in winterslaap en eten bijna niets en de voedselresten zorgen straks in voorjaar voor een groene vijver.

 Vragen:

Heeft u vragen over tuinonderhoud, klik hier en maak gebruik van onze helpdesk. Veel tuinplezier.

ga terug