Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Onderhoud fruittuin in oktober

Deze maand weer volop oogsten uit eigen tuin,  h e e r l i j k !

In de oktober oogsten we zelfgekweekte fruitsoorten: druiven, hazelnoten, kiwibessen, walnoten/okkernoten, herfstframbozen, winterappels, winterperen en kweeperen.

Snoeien

Een gewone (uitdunnings-)snoei kunt u in oktober doen bij de aardbeiboom, bottelrozen, braambessen, frambozen, bramen, Japanse wijnbes, gojibessen en taybessen. Snoei bij kruisbessen en trosbessen overtollige & dode takken weg. Om nu nog steenfruitbomen te snoeien is het te laat! Te laat snoeien van Prunus-soorten geeft meer gevaar op aantasting van schimmelziekten. Wel is het aan te raden alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.

Snoei bij voorkeur op een warme, droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.

Natte gronden en bessenstruiken

De meeste fruitsoorten verdragen geen natte grond, ook niet in de winter. Toch zijn er enkele uitzonderingen die toch een goede kans op overleven hebben, nl. honingbessen (Lonicera caerulea) en
braambessen. Andere fruitsoorten die ook wat nattere grond verdragen zijn kweeperen en vlierbessen.
Wilt u meer bessenstruiken planten dan kunt u de grond op een heuveltje leggen en op het hoogste punt de fruitsoorten planten. Een rond gelegd plantbed van ca 2 (3) meter breedte is goed, zodat
het water goed weg kan lopen van de plantenwortels. Als de grond goed ontwaterd is dan is het ook mogelijk om druiven, kruisbessen en trosbessen (witte, roze en rode) te planten.

Bessenstruiken als haag!

Rode trosbessen, witte trosbessen, kruisbessen, bramen, taybessen en druiven zijn het snelst in productie. Voor hoog en breed groeiende hagen zijn hazelaar en witte moerbei geschikt. Plant ziektetolerante soorten op de juiste plantafstand. Houtig bessenstruiken zoals trosbessen, kruisbessen en frambozen plant u op de kleinste afstand.  Leivormen van appel, peer en pruim plant u op een grotere plantafstand.

De meeste fruit- en bessensoorten hebben in het voorjaar een opvallende, kleurrijke bloesem en later word je beloond met aantrekkelijk en lekker fruit.
Het snelst in productie zijn herfstframbozen. De snoei en verzorging van een fruithaag is eenvoudiger uit te voeren dan deze van struiken.

Plantplannen voor een boomgaard?

Laat de bodem onderzoeken zodat u de zuurheidsgraad en de voedingstoestand kent. Kent u de bodemsoort al? Controleer de bodemvochtigheid en grondstructuur. Is de grond op sommige plaatsen niet te nat? Hoogstam of laagstambomen planten? Hoogstambomen plant je op 8 tot 10 meter van elkaar, terwijl u laagstamfruitbomen op ca 2 meter van elkaar plant. Nog minder ruimte beschikbaar? Plant dan kolombomen aan van appel- of perenbomen. Deze kunt u ook planten in een pot of bak.

Plant meerdere fruitrassen bij elkaar en kies gelijk bloeiende rassen die elkaar bestuiven.  Peren- en kweepeerbomen verdragen iets nattere grond.  Plant in november en december, de hergroei is dan het best.

 

Vragen of hulp nodig? Bel of mail ons voor een afspraak.

Succes!

Gerard en Mauritz Broekhuis

ga terug