Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: Vijveraanleg

Van mei tot oktober is de periode om een vijver te realiseren. In deze periode is de buitentemperatuur voldoende hoog zodat onze hoveniers de folies goed kunnen verwerken, vissen en planten over zetten, kortom nu tijd om een vijver te maken.

Een vijver of waterelement in de tuin geeft altijd een toegevoegde waarde. Van belang is dat de vijver goed wordt gepositioneerd in de tuin. Dat betekent voor mij dat de vijver zichtbaar dient te zijn vanuit de woning. De reden hiervan is dat we in ons klimaat helaas veel tijd van achter het glas van de tuin genieten, dus als de vijver en het zicht ligt heeft u er 12 maanden plezier van. Ik kom nog te vaak situaties tegen waar men de vijver geheel uit het zicht ergens in de tuin heeft verstopt en er geen zicht op heeft vanuit woning en/of terras.

Ook de plek van de vijver is ook van belang, de beste plek is veelal in de halfschaduw waar de zon zo’n 5 uur per dag in het water schijnt. In de volle zon kan de algen groei soms exploderen bij snelle en grote stijging van temperatuur, in de schaduw komen planten en vissen vaak niet geheel tot ontwikkeling.  Een vijver moet ook niet te klein zijn een 6 m3 is wel het minste.

Is  het erg om groen en troebel water in de vijver te hebben?
Ja  en nee. De dieren in uw vijver ondervinden in principe niet rechtstreeks last  van zweefalgen maar voor uw planten is het ronduit funest. Zweefalgen nemen  namelijk voor een belangrijk deel het zonlicht weg dat uw planten nodig hebben  voor hun ontwikkeling. Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw  zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger  zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht  tegen kunnen.

Er  zijn meerdere oorzaken mogelijk:
• Er is nog geen evenwicht want het is een nieuwe vijver
• Het vijverwater is ververst, al dan niet gedeeltelijk
• De bacteriële huishouding is niet op orde
• De waterkwaliteit laat te wensen over
• De zuurstofplanten zijn afgestorven
• Het filter werkt niet of niet goed
• Geen of te weinig onderhoud gepleegd aan de vijver

Tips om een heldere vijver te krijgen en  te houden:

tuintechnisch buro in Zwolle, Apeldoorn, Meppel en Amersfoort. Uw hovenier voor tuinontwerp, tuinaanleg en onderhoud. Bel gratis ons servicenummer: 0800 750 75 75.

ga terug