Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud september

Over enkele weken is het al weer herfst hier volgen enkele tuinonderhoud tips om u van dienst te zijn voor de maand september….

Vaste planten:

Vaste planten kunnen nu nog worden uitgraven om ze te scheuren. September is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren vooraleer de winter zich laat voelen.
Bij vaste planten die mooie zaaddozen vormen, moet u de uitgebloeide stengels zeker niet afknippen. Laat ze dus bij soorten zoals Iris sibirica, I. foetidissima en Papaver oriëntale staan om van de winter van te genieten. Andere bloemzaden zijn weer een traktatie voor de tuinvogels.

Als u nu vaste planten in de grond zet (in pot gekweekt kan dat overigens het hele jaar door) moet u weten hoe ze zich ontwikkelen om ze op de juiste onderlinge afstand te kunnen planten. Uniformiteit is er niet. Grond, standplaats, vocht en bezonning hebben grote invloed. Een vuistregel voor lage vaste planten is dat ze op 20 à 25 centimeter onderlinge afstand worden geplant. Er wordt bij die groep vaak uitgegaan van 11 planten per vierkante meter. Bij middelhoge is de plantafstand 35 à 40 cm en bij hoge soorten hangt het vooral van de groeivorm af. Groeien ze breed uit of vormen ze veel overhangend blad, geef ze dan minstens een vierkante meter ruimte per stuk.

Bollen en knollen:

Het is vanaf nu het moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen,… aan te planten.
Voor de plantdiepte gebruikt men vaak als stelregel 3 maal zo diep als de hoogte van de bol in kwestie oftewel 2 maal de hoogte boven de bol houden. In een kleigrond kan je beter wat hoger planten: 2 x zo diep. Zorg ervoor dat de bolvoet goed in contact komt met de bodem zodat deze voor de winter nog nieuwe wortels kan vormen.
Voor het bekomen van een natuurlijke plantwijze strooi je de bollen over het plantperceel uit met de losse hand en plant ze dan uit daar waar ze neergekomen zijn.
Zomerbloeiers zoals de dahlia en de begonia zullen langer doorbloeien als de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden.

Gazon:

Mos in het gazon verwijderen met een verticuteerhark of -machine. Het gras groeit nog steeds en moet regelmatig worden afgemaaid.
Gras zaaien in september is interessant daar de bodem nog voldoende warm is om op een korte tijd een mooi gazon te doen verschijnen. zie: gazon zaaien
De graszoden die worden gelegd voor de aanleg van een gazon zullen nu nog snel inwortelen.
Lelijke plekken of putten in het gazon kunnen worden verwijderd om daarna terug in te zaaien.
Afgevallen bladeren regelmatig van het gazon verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.

Vijver:

Als we in september een vijver aanleggen, dan kan deze goed opstarten zonder dat er zich snel algen zullen vormen. Voor de algengroei zijn de dagen nu te kort en te koud geworden. Voorzie na de aanleg de vijver van voldoende zuurstofplanten. Alleen zijn deze dit jaar niet meer te verkrijgen door het vroege en warme voorjaarsweer.
Het voeren van de vissen mag u stilaan gaan afbouwen. Geef ze niet meer te eten dan ze in vijf minuten kunnen opeten.
Hang tijdig een net boven de vijver om afvallende bladeren te beletten op het wateroppervlak te landen. Zonder net dien je om de paar dagen de drijvende bladeren van het wateroppervlak te scheppen vooraleer ze naar de bodem zakken waar ze verder zouden gaan rotten.
Ga op één van de laatste warme dagen eventueel zelf de vijver in om de ongebreidelde groei van drijfplanten te verwijderen.
Haal de mandjes met riet en lisdodden op en knip de scherpe loten weg. Ze kunnen soms dwars door folie hen prikken. Haal sterk uitgelopen wortelstokken van liesgras en grote boterbloem helemaal uit de vijver: Pas op: ieder stukje wortelstok kan opnieuw uitgroeien!

Als de bladeren van uw waterlelies omboog staan, moet u de wortelstokken ophalen en scheuren. Ze kunnen ook te ondiep geplant zijn. Haal lelijke bladeren van de waterlelie voorzichtig weg. Laat een klein stukje bij de stengel zitten, dit voorkomt dat er water in de holle stengels loopt, waardoor de plant kan gaan rotten. Ook is het aan te raden om waterlelies die in manden groeien van een nieuw laagje voedingssubstraat te voorzien. Breng ook meteen over de bodem van de vijver een nieuw laagje bodemsubstraat aan.

Laat uitgedunde waterplanten een dagje op de oever liggen,  dan kunnen mee gevangen diertjes nog terug naar de vijver.

Blijf vissen controleren op schimmel, vinrot of witte stip. Vraag bij ziekten raad op het forum of in uw vijvercentrum.

Plant u bamboe langs een (folie)vijver, zorg dan voor een ondergronds wortelwerende begrenzer, afhankelijk van de soort bamboe 50-80 cm. diep.

Controleer nu het vijvernet, dat in oktober over de vijver moet worden gespannen, op eventuele gaten.

Hagen:

In september worden de hagen voor het laatst geknipt en gesnoeid voor de winter. Nu geen hagenmest meer toedienen opdat de plant kan afharden voor de winter.
Zorg ervoor dat de haag iets schuin wordt geknipt waarbij de onderkant iets breder is als de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste delen van de haag en blijft deze beter gesloten.

Algemene tips:

Groenblijvende heesters (struiken), coniferen (sparren) mogen in september verplant worden. Heeft u grote struiken of coniferen in de tuin die u pas volgend voorjaar kunt verplanten dan doet u er goed aan om deze nu al eens rondom met de spade af te steken. Op deze manier zal de plant de komende maanden vele nieuwe haarworteltjes aanmaken waardoor de kans  groter is dat ze na verplanten zullen blijven leven.
Onkruid wieden. De border desgewenst aanvullen met winterbloeiende planten.
Voorjaarsbloeiende bollen nu uitzoeken en nieuwe plannen maken.
Wilt u nieuwe rozen aanschaffen, kijk dan nu eens om u heen, in de tuin van de buren of bij speciale bezoekers tuinen. De rozen staan er nu op zijn mooist bij, dus een goede gelegenheid om ideeën op te doen en keuzes te maken.
Knip uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s en canna’s regelmatig weg. Dit stimuleert de doorbloei.
Zomerbloeiende heide mag nu terug gesnoeid worden.
Voor sneller composteren en een nog beter resultaat, verspreidt u telkens een dun laagje bladeren over het gazon en ga er met de grasmaaier overheen. Het afgemaaide gras samen met het bladhaksel deponeert u in de compostbak of verdeelt u in de border.

Heeft u vragen aangaande tuinonderhoud of wilt ondersteuning bij het onderhouden van uw tuin? Wij zijn u graag van dienst.

Met vriendelijke groet,

Geert en Mauritz Broekhuis

ga terug