Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP TUINONDERHOUD: onderhoud gazons in mei

De mei maand is de groeimaand zeker voor gazons. Ons hoveniersbedrijf heeft de eerste maaibeurten in april uitgevoerd en reeds bemest en geverticuteerd. Als u dit nog niet heeft gedaan kan dit nog in mei worden uitgevoerd, onze hoveniers zijn u graag vakkundig van dienst.

Om een goede grasmat te krijgen en te houden is het regelmatig maaien van groot belang en op de juiste hoogte en dit is niet te laag. Te laag of te kort maaien maakt uw gazon vatbaarder voor drogere periodes en dus kale plekken en dus ruimte voor onkruidgroei. Ook komt in veel gazons mos voor.

Het ontstaan van mos

Mos en gras zijn fikse concurrenten van elkaar. Als uw gras niet in optimale conditie is, geeft u mos meer kans. Er zijn verschillende oorzaken waardoor mos vaak de concurrentiestrijd met het gras wint. Zo bevat een bodem met een slechte structuur weinig zuurstof en dus weinig bodemleven; juist op deze bodem zal mos gaan groeien.

5 Oorzaken van een slechte structuur:
1. Geen of weinig bemesting. Hierdoor ontstaat een zwakke open grasmat. Regenval zorgt er voor dat de bodem dichtslaat met als gevolg mosvorming.
2. Gebruik van gewone compost in het najaar op het gazon. Gewone compost kan vrij gemakkelijk dichtslibben met als gevolg mosvorming.
3. Het gebruik van chemische mosdoders en kunstmest. Deze middelen doden het bodemleven met als gevolg een slechte bodemstructuur, dus mosvorming.
4. Een te zure bodem met een pH-waarde lager dan 5,
5. Bij een lage pH-waarde neemt de activiteit van het bodemleven af waardoor de structuur verslechtert en de kans op mosvorming vergroot wordt.
5. Te kort maaien. Dit kan kale plekken veroorzaken, waardoor mos zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
De oplossing In plaats van de kwaal (het mos) te bestrijden met chemische mosdoders (ijzersulfaat) is het beter de oorzaak van mosvorming weg te nemen. Met het ECOstyle 7-Stappenplan zorgt u er voor dat de groeiomstandigheden van het gras zo optimaal mogelijk worden. Zo zal het gras eenvoudig de concurrentiestrijd met het mos winnen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u zich exact aan de spelregels van dit stappenplan houdt.
Een van de producten hiervoor is Gazon-AZ® met RhizaMax®-wortelactivator.
Al lange tijd is Gazon-AZ de meest verkochte meststof van Nederland. Gazon-AZ is verrijkt met RhizaMax®-wortelactivator. RhizaMax is een unieke wortelschimmel die het worteloppervlak tot maar liefst 90% vergroot. De schimmel verspreidt zich door de grond en transporteert water en voedingsstoffen naar de wortel.


De eigenschappen van Gazon-AZ:
• indirecte werking tegen mos
• u kunt strooien bij elk weertype, zonder risico op verbranding
• grasmaaisel mag blijven liggen: speciale composteringsbacteriën zetten
het maaisel binnen enkele dagen om in voeding
• verticuteren is niet meer nodig
• geeft tot 4 maanden voeding
• 100% natuurlijk, dus veilig voor mens en dier
• geeft een opvallend dichte grasmat
• voedt niet alleen het gazon, maar ook de bodem en het bodemleven

De resultaten van RhizaMax®-wortelactivator:

• betere weerstand tegen droogte en vorst
• hogere weerstand tegen ziekten
• verbetert de opname van voedingsstoffen, vooral fosfaat en magnesium
• zorgt voor een sneller herstel na schade

Voor de aanleg van een gazon met graszoden kunt u gebruik maken van de Graszoden-Startkit van ECOstyle. Deze kit bevat een duidelijke instructiekaart voor het aanleggen van een gazon, een gazonmeststof en Graszoden-Startmix. De Graszoden-Startmix is een rijk mengsel van nuttige schimmels en bacteriën die het bodemleven stimuleren.
Wij van tuintechnisch buro werken met de natuurlijke producten van Ecostyle.
Voor meer informatie over ecostyle kijk op www.ecostyle.nl

ga terug