Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud Januari.

Januari de maand om een start te maken met de goede voornemens. Wellicht is een van uw goede voornemens om dit jaar de tuin aan te pakken of te laten pakken. Tijd voor inspiratie op te doen, sites te bezoeken en catalogussen aan te vragen en door te bladeren.

In januari dromen over de tuin van 2020. Kleuren en geuren die we graag zien en ruiken, een groter terras, of een betere border, een renovatie of een metamorfose? Of gaat u verhuizen en dus een nieuwe tuin? Kortom tijd voor inspiratie.

Wellicht dat u na uw oriëntatie een afspraak met een specialist wilt maken, een tuinontwerper of hovenier?
 Wacht niet tot maart want dan begint de uitvoering van de plannen en hebben de meeste van de 7000 hoveniersbedrijven in Nederland het erg druk en wie het eerst komt…………..

Bloei in Januari:
De sierwaarde deze maand wordt met name bepaald door de wintergroene planten. Het ontbreken daarvan maakt de tuin saai en doods. Planten die in deze tijd bloeien zijn de winterjasmijn, de toverhazelaar, de Prunus, het Peperboompje. Daar er een lekker pak sneeuw is gevallen wat een natuurlijke bescherming biedt tegen wind en vorst zijn er weinig tuinklusjes te doen.

Vogels in de tuin:
Wat wel aandacht verdient zijn de vogels in  uw tuin, bijvoeren geeft een leuke buitenvolière.

Gazon:
Zeker niet op besneeuwde en bevroren gazons lopen. Bij matige vorst > dan -5 graden niet snoeien i.v.m. mogelijke invriezen en scheuren van snoeiwonden.

Pas op met het strooien van wegenzout, als dit in de border komt of op het gazon kan dit de nodige zoutschade geven. Zandstrooien is een betere optie.

Vijver:
Sneeuw op het ijs zou kunnen zorgen voor een mooie isolatielaag maar toch is het aan te bevelen om een deel van de sneeuw uiterst voorzichtig weg te ruimen. Ook al zijn de vissen en waterplanten in rust. Een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen. Bvb voor vitamine D productie bij vissen. Waterplanten en dan met name de ondergedoken (zuurstof)planten hebben zonlicht nodig, ook al zal hun werking tijdens de winter op een heel laag niveau staan.

IJs op de vijver: De eerste dagen is dit niet nijpend, maar op den duur wel en dan krijgt het dierenleven in de vijver zuurstofgebrek. Tot overmaat van ramp gaan vissen bij zuurstofgebrek onder tegen het ijs aan zwemmen. Wanneer het ijs nog groeit, raakt de vis gemakkelijk in gevroren.
Het is dus goed om de vissen een handje te helpen, maar doe het wel goed!

Maak nooit een wak in het ijs van de vijver door met een bijl te hakken of met een stevige hamer een gat te slaan. Met elke slag met de bijl of hamer veroorzaakt u een drukgolf in de vijver. De druk kan in het afgesloten water nergens heen, behalve naar de luchtblaas in de vis. Deze kan de plotselinge druk niet verdragen en zal knappen, waarna de vis verdrinkt.
Wat kunt u wel doen?

U neemt een conservenblik en na het deksel haalt u daar ook de bodem uit. Plaats het blik op de ijsvloer en giet hierin kokend heet water. Het blik zal een mooi rond gat in de ijsvloer smelten. Zodra het gat gemaakt is moet u hierin zo snel mogelijk een flinke bundel riet of stro plaatsen, net zo groot als het in ijs gesmolten gat. Eventueel kunt u hiervoor ook stevige holle bloemstengels van vaste planten gebruiken. Maak op meerdere plaatsen in de vijver op deze manier een luchtkoker, de vissen zullen u dankbaar zijn. Ook kunt u een ketel met water koken, houdt deze vast en zet deze ketel op het ijs en laat het erdoor zakken. Giet in geen geval heet water op het ijs. Dit brengt als het ware een schokgolf mee voor uw vissen.
Let op! Ook lopen over het ijs van de vijver zorgt voor hoge druk op de luchtblaas van de vissen.

Een laatste en minder rechtstreekse fout die mensen soms maken zijn werkzaamheden aan de vijver of in de nabije omgeving. Bedenk dat uw vissen een soort van winterslaap houden en met rust moeten gelaten worden. Storende zaken doen hen geen deugd. Laat de vijver en de tuin voor wat het is tijdens de winter. Het water is een goede geleider, ook van geluid. Werken in de nabijheid van de vijver veroorzaken trillingen die de vissen zullen waarnemen.

Snoeien:
Een van de trends is het eten uit eigen tuin. De winter is een van de periodes waarbij de fruitdragende beplanting gesnoeid dient te worden. Dit kan variëren van druif tot appeldoom.

Soort & wanneer snoeien:
•    Appelbomen na strenge vorst
•    Druif, druivelaar, wingerd  januari – februari
•    Herfstframbozen,  januari tot maart
•    Hazelnoot, bosnoot, hazelaar beperkt snoeien in januari en februari
•    Aardbei boom,  januari – februari
•    Perenboom,  januari tot april
•    Bramen, januari tot maart
•    Kiwi, december – januari
•    Zwarte bes    december tot april
•    Rode en witte trosbes  december tot april
•    Kruisbes en stekelbes  december tot april

ga terug