Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud in juni

De maand juni is een belangrijke maand in de tuin. In deze maand worden planten gesnoeid, hagen geknipt, uitgevallen planten kunnen nog vervangen worden voordat het zomer is, sommige vaste planten vragen hun steun opdat ze met storm en regen niet omvallen……..

Rozen:

Juni is bij uitstek de rozenmaand.
Rozen zijn er in vele soorten en maten. Bodembedekkende rozen, parkrozen, geurende rozen, balkonrozen, stamrozen en natuurlijk ook klimrozen.
Klimrozen is eigenlijk een verkeerd woord. Het zijn eerder leirozen. Om te zorgen dat deze rozen ergens langs of doorheen gaan groeien, zult u ze moeten begeleiden/leiden. 
Hele bekende leirozen zijn New Dawn; een bleekroze roos die lekker lang doorbloeit, of de Golden Shower; de naam zegt het al, een rijke gele bloeier. De laatste jaren wordt er ook veel aandacht besteed aan de kleinbloemige, botanische trosroosjes. 
De bloemen zijn niet groot maar wel zeer rijkbloeiend. Grote trossen met bloemetjes. Een mooi voorbeeld is Bobby James. 
Een creme witte roos die werkelijk een waterval van bloemen geeft. 
Later in het seizoen ziet u aan deze roos volop rode besjes verschijnen. Door zijn sterke groei, is deze roos in staat om in korte tijd hele schuurtjes te overgroeien. 
Rozen houden van een stevige grond en voldoende voeding.
Veel voorkomend euvel in de rozentuin is de blackspot en luizen. Bestrijding hiervan is mogelijk doch dit duidt vaak op weinig weerstand bij de roos zelf. Dus in plaats van symptoombestrijding is oorzaakbestrijding mijn inziens een betere optie.

Sierheesters:
Haal alle peulen weg die worden gevormd na de bloei zoals die van de Blauwe regen of Gouden regen (giftig). Indien je ze verwijderd krijg je volgend jaar een rijkere bloei. Je kunt ze ook laten hangen als decoratief element, maar weet dat de peulen zeer giftig zijn. 
Uitgebloeide struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela mogen nu worden gesnoeid. Ze zullen volgend jaar bloeien op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder ook elk jaar een paar van de oudste, dikste takken. Snoei deze tot helemaal bij de voet van de plant weg. De struiken lopen van onder af weer uit en blijven zo als het ware \’eeuwig jong\’. Heeft u dit een aantal jaren uitgesteld, dan is het een hele klus om de dikste takken met een takkenzaag uit te dunnen.

Buxus snoeien:

Snoeien van Buxus mag in juni gebeuren. Bij het snoeien van Buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk best niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een manuele heggenschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.

Hagen knippen:

Hagen van taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en de snelgroeiende Leyland-coniferen kunnen in de maand juni worden geschoren. Als u hagen snoeit voor de langste dag (21 juni), dan vormen deze nog nieuwe scheuten. Meestal zult u in augustus een tweede keer moeten knippen. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in. Snoeien doet u altijd op een wat sombere, bewolkte dag. 
Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, ze gaan anders overheersen.

Plantenborders:
Planten die in potten zijn opgekweekt kunnen het jaar rond worden uitgeplant. Denk er wel aan van ze de eerste weken bij warm weer van water te voorzien. 
Onkruid wieden zal men niemand verbieden. 
Verwijder de uitgebloeide bloemen van o.a. lupinen, riddersporen, euphorbia\’s, veronica\’s,… 
Stekken snijden van vaste planten gaat nog vrij gemakkelijk oa. Nepeta (kattenkruid), Sedum, Anthemis, Dianthus,… 
Vergeet uw borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken! 
Door regen en wind omgevallen planten steunen met bamboestokken of rijshout. 
Rozen staan in juni volop in bloei. Controleer de planten dagelijks op bladluis of andere ziekten. Onderneem direct maatregelen bij de eerste waarneming van dit ongedierte waar rozen gevoelig voor zijn. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van de rozen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen. 
Nu de rozen in bloei staan is het ideaal om in kwekerijen of bij open tuinen te kijken welke cultivars je mooi vindt. Noteer de namen om deze dan in het najaar aan te kopen of koop ineens rozen die in potten werden opgekweekt (containerplanten). Deze potplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, maar zijn uiteraard ook een stuk duurder dan de planten die in de rustperiode met blote wortel worden verkocht. Anderzijds ben je wel 100% zeker van de kleuren en de geuren van de gewenste roos en kun je ineens van de bloemen genieten. Bij het aanplanten van rozen uit pot dompel je deze eerst even in een emmer water.

Gazon:

Naast het regelmatig maaien worden in juni de graskanten gestoken. Het bemesten en verticuteren heeft u reeds gedaan. Kale plekken bijwerken en onkruid verwijderen of bestrijden.
Wij wensen u een heel fijne zomermaanden toe om te genieten van uw tuin.

Gerard en Mauritz Broekhuis

ga terug