Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud in februari

Deze maand zullen de sneeuwklokjes, crocussen e.d. wat lentesfeer in uw tuin gaan brengen. Als de grond niet bevroren is, gaat het gazon vanaf 6°C beginnen met groeien, dus wellicht deze maand al uw gazon maaien?

We hebben dit jaar een extreem, zachte winter waarbij de temperatuur regelmatig boven de 6 graden is. En boven de 6 graden gaat het gazon weer groeien.

Toverhazelaars staan te bloeien, samen met sneeuwklokjes, winterheide, winterakonieten en Camelia’s.

Herstelwerkjes:

Nu het wat rustiger in de tuin is, kan men de tijd nemen om kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren, zoals verzakte terrassen, paden herstellen, planten verplanten voordat het voorjaar losbreekt.

Houten constructies, tuinhuisjes controleren, herstellen en een nieuw laagje verf geven.

De voegen van uw terras of oprit onkruid- en mosvrij maken met een lage drukspuit en een antimosmiddel. Indien de serre- of dakgoten nog zijn vrij gemaakt van bladeren, dan kun je die klus tijdens deze kalmere periode nog klaren.

Vogels in uw tuin:

Het is tijd om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er zodoende tijdig aan te wennen. Voeder de tuinvogels bij in deze koude maand!

Snoeien in de siertuin:

De winterbloeiende struikheide (Erica’s) mogen na de bloei worden bijgeknipt. Snoei de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af. Dit zorgt ervoor dat ze de lange takken niet kunnen open vallen en het bevordert een goede vertakking bij de stengelbasis waardoor je het komende groeiseizoen van stevige planten kan genieten. Net zoals bij Erica of dopheide mag ook de winterbloeiende Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn vrij diep worden ingekort. Doet men dit niet dan groeit de struik uit tot een plant met warrige takken waardoor de plant er vrij wild en slordig uitziet. Na het snoeien kunnen deze planten een lichte bemesting goed gebruiken.

Sommige clematissen (bosranken) die in de zomer of later bloeien mogen worden gesnoeid. Zoek op de stengels naar gezonde ogen en snoei de takken 30 cm verder af. De voorjaarsbloeiende bosranken zeker niet snoeien indien je er in de lente nog bloemen aan wil. Bij voorjaarsbloeiende clematissen zitten de bloemknoppen reeds klaar in de twijgen die je dus best inkort na de bloei.

Met het snoeihout kun je een takkenhaag maken waarin vogels en nuttige insecten hun toevlucht kunnen zoeken. Sla om de halve meter twee palen in de grond en duw daartussen alle snoeiafval om een snoeihoutscherm te bekomen.

Bemesting:

Voorzie vanaf de tweede helft van de maand tot half maart organische meststoffen in de borders. Bij de organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten terug beginnen te groeien. Gebruik steeds de hoeveelheden die op de verpakking worden aangegeven.

Wintergroen:

Plant ook eens enkele wintergroene struiken, coniferen of bladhoudende bomen in de tuin. Zo zal de tuin het hele jaar door mooi zijn.

Liguster, Taxus, Buxus en Lonicerahaagjes zorgen het hele jaar door voor een groene structuur. Taxusbogen, buxusvormen,… komen tijdens de kale wintermaanden extra tot hun recht.

Gele coniferen zoals de Thuja occidentalis ‘Sunkist’ zorgen voor kleur tijdens de donkere wintermaanden.

De bladhoudende Viburnum tinus zal gedurende vele maanden voor bloemen zorgen.

Klimop langs schuttingen, pergola’s, muren of als bodembedekker bedekt al snel grote wintergroene oppervlaktes.

Het vele groen zorgt ervoor dat de winter niet zo donker, kaal en kil aanvoelt.

Klimop snoeien

Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.

Verplanten en planten:

Verplanten en aanplanten van bladverliezende struiken, klimplanten en bomen.

Als het niet vriest en de grond is niet bevroren, dan is het ideaal om bladverliezende struiken te planten of te verplanten. Steek met een spade de heesters die je wilt verplanten rondom los. Blijf wel een spadesteek van de stam af, zodat de wortels niet teveel beschadigd worden en de plant nog een mooie wortelkluit heeft om zorgeloos te worden verplant.  Bij grote planten zul je zelfs eerst een greppel rond de struik moeten uitgraven. Zorg dat de kluit voldoende groot is en laat zoveel grond als mogelijk aan de wortelkluit. Maak een ruim plantgat op de plek waar je de plant wilt hebben en breng de plant erheen. Meng in het plantgat lekker veel compost door de grond en plant de struik even diep zoals voorheen. Trap de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond wat te droog lijkt.

Deze maand is een ideale periode voor het opbinden of leiden van klimplanten.

Gazon:

Loop nog zo min mogelijk over het grasveld. De ondergrond kan nog bevroren zijn. De dunne laag daarboven kan door het belopen gemakkelijk verschoven worden en los raken. Hoe fijner het gras, des te voorzichtiger je moet zijn.

Als er slechte plekken in het grasveld zitten, kun je die beter nu nog niet herstellen, maar er nog even mee wachten tot maart en april.

Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.

Op een vooraf klaargemaakte bodem kan men starten met het leggen van graszoden. De grond mag niet bevroren of te nat zijn.

De plaatsen waar U in maart gras wil zaaien, worden deze maand best al eens omgespit vooraleer verdere grondbewerkingen uit te voeren.

Bloembollen:

De knollen van de dahlia’s die gedurende de winter in bakjes vorstvrij werden opgeslagen zullen weldra gaan uitlopen. Steek de knollen in aparte potten, zet ze op een plaats in het zonlicht en geef al wat water. De knollen zullen sneller tot leven komen en mooie scheuten vormen die in maart kunnen dienen als stek.

De uitgebloeide winterakonieten en de sneeuwklokjes mogen nu gescheurd en verplant worden. Haal ze voorzichtig uit de grond met een spitriek of met de spade en verdeel de oorspronkelijke pol in meerdere stukken. Elk stuk mag dan terug worden uitgeplant met in de plantput een kleine hoeveelheid compost of ander organisch voedsel. Plant de kluiten even diep als ze eerst stonden.

De liefhebbers van lelies die hun knollen in de herfst nog niet in de grond hebben gestoken, kunnen dat nu nog doen.

Fruittuin:

De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes. Als de grond in de boomgaard bevroren is kan de ladder niet weg zakken.

Plant allerlei bessen en fruitbomen.

Strooi rond de fruitbomen een laag van goed verteerde stalmest of uitgerijpte compost. Deze laag houdt het onkruid onder de bomen tegen, zorgt voor voedsel en is een goede waterbuffer.

Voorzie alle fruitbomen van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven.

Controleer of de in het najaar aangeplante bomen niet omhoog geduwd zijn door de vorst, waardoor ze los staan. De losgekomen exemplaren na de dooi terug vasttrappen.

Tijdens bovenstaande werken kunnen ineens ook de boompalen en de boombanden nagekeken worden. Zitten ze nog vast genoeg? Spannen de banden niet te veel zodat ze in de boom dreigen te groeien? De palen eventueel terug rechtop zetten.

Balkon en kuipplanten:

Balkon-, terras- en kuipplanten die vorstvrij worden overwinterd mag je af en toe water geven op dagen dat er geen vorst wordt voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond.

Het is de ideale periode om al uw kuipplanten eens te verpotten. Zet ze na het verpotten iets warmer en geef ze al wat meer water dan voorheen. Voorlopig nog wachten tot april om plantenvoedsel mee te geven want er zit meer dan voldoende in de verse potgrond.

Vijver:

  • Voeder de vissen nog niet, voederen mag pas gebeuren vanaf dat het water 10 °C heeft bereikt.
  • Als de ijsvrijhouder, de oxydator of de luchtpomp hun werk goed doen, laat de vijver dan gerust.
  • Een luchtsteentje kan voor een wak zorgen in een bevroren vijver. Hang het nooit tot op de bodem, maar zo ‘n 40 cm onder het oppervlak.
  • Reigers zijn vissers bij uitstek. In deze maanden kunnen ze uw tuinvijver meer bezoeken dan u lief is. Controleer of het afweermiddelen rond de vijver nog goed werken.
  • Gebruik geen zout of andere chemicaliën om een gat in het ijs te krijgen.
  • Als u dit jaar een vijver wilt aanleggen, moet u nu met plannen beginnen.
  • Loop bij vriesweer niet over de PVC-folie aan de vijverrand: hij kan beschadigd worden. Ook als u over het ijs loopt bestaat het risico op folie  beschadiging.
  • Om de vissen te voeren is het echt nog te vroeg.
  • De nieuwe koi-oogst (import uit Japan) kan nu bewonderd worden in de vijverzaak.
  • Pas als er geen gevaar meer is voor strenge vorst mag het snoekkruid (Pontederia) weer opgevist worden en op – 20 cm geplaatst worden. Controleer op het einde van de maand de zuurtegraad: regenwater kan tijdens de winter het vijverwater danig verzuren.
ga terug