Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: tuinonderhoud augustus

Augustus is relatief gezien een rustige tuinmaand. Profiteer hiervan. Maak alvast een lijst met nieuw te bestellen bloembollen en overig plantgoed voor uw tuin. Daarnaast kunt u eventueel overtollige waterplanten uit de vijver halen, ook kunnen de leibomen.

zoals waterlot onder handen worden genomen,  en eventueel nieuwe leistokken bevestigen.

Wellicht een idee om in deze maand het tuinhek of schutting opnieuw te impregneren of te schilderen. En het overige eventuele houtwerk na te lopen en waar nodig te behandelen.

Gazon:
Afhankelijk van de droogte en groei wordt het gazon een of twee keer per week gemaaid. Bij droger weer dient het gras langer gelaten te worden en is het aan te bevelen s avonds te maaien. Voorts kan bij droog weer een paar keer per week langere tijd gesproeid worden, dit is effectiever dan vaker en korter sproeien. Overigens is het met het oog op het milieu en doorworteling beter zo min mogelijk te sproeien. Een gazon heeft een behoorlijk vermogen tot herstel na droogte. Graskanten kunnen indien nodig worden afgestoken. Afhankelijk van het soort mest dat u gebruikt (langzaamwerkend of snelwerkend) dient u respectievelijk in het voorjaar en de zomer of maandelijks te bemesten. Doe dit met regenachtig weer in het vooruitzicht. Verspreid zo gelijkmatig mogelijk bijvoorbeeld met een strooiwagen om ongelijkmatige groei te voorkomen. Als in het gazon veel mos en onkruid zit, is het raadzaam om het gazon te verticuteren. Doe dit een keer in de lengte- en breedterichting. Daarna kunt u een keer bij- of doorzaaien.

Snoeien hagen:
Wat betreft snoeiwerk kunnen tot eind augustus de hagen nog gesnoeid worden. Doe dit bij wat somberder weer om uitdroging te beperken. Om het opruimwerk te vergemakkelijken kunt u oude kleden op de grond leggen waar het gesnoeide op valt. Span een draad waterpas om een rechte haag te krijgen. Een haag met blad die in hoogte nog moet toenemen kunt het beste toch deels terugsnoeien om de groei van zijtakken te stimuleren. Van de lavendel kunnen de uitgebloeide bloemen en uitstekende takken worden gesnoeid. Na de bloei kunnen klimhortensia s tot tegen de muur worden teruggesnoeid.

Vijver:
De vijver kan deze maand geteisterd worden door draadalg. Indien u nog geen vijver heeft kunt u deze in augustus goed aanleggen omdat de hoge temperatuur het folie goed hanteerbaar maakt. Deze alg kan verwijderd worden door ze om een stok te draaien. Schudt de stok eventueel schoon in een emmer met water. Verwijder delen van te groot groeiende waterplanten en afgestorven planten(delen). Rottend materiaal maakt het water rijker waardoor algengroei toeneemt. Let er vooral bij warm weer op dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is. Plaats een luchtpomp, of een andere pomp die het water in beweging brengt. Plaats een pomp voor een fontein, waterval of beekje niet te laag in de vijver om opwarming te beperken (warm water bevat minder zuurstof). Opwarming kan verder worden beperkt door spaarzaam gebruik van onderwaterspots. Plaats er vooral bij een kleine vijver niet te veel en zet er een tijdschakelaar of zelfs bewegingsmelder (boven water uiteraard) op. Zorg verder voor zuurstofplanten in de vijver. Vul voorts de vijver bij wanneer dit door verdamping nodig is. Door een stortbak van een wc op gelijke hoogte met het waterpeil naast de vijver in te graven kunt u dit automatisch laten verlopen. Nadeel is echter dat u een eventueel lek in de vijver minder snel zult ontdekken. Blijf op de hoogte van de waterkwaliteit door zelf te meten of dit te laten doen bij bijvoorbeeld een tuincentrum. Voeg bij te zuur water (hoge PH waarde) kalk toe en leg bij een te lage PH waarde turf in de vijver. Voer vissen totdat hun interesse verminderd (doorgaans vijf tot tien minuten).

Fruittuin:
In de fruittuin kan deze maand veel geoogst worden. Appels, peren, bessen, bramen, frambozen, etc. Wanneer het fruit is geoogst kunt u de bomen en struiken snoeien. Haal boven de druiventrossen het blad weg. Verwijder de oude frambozentakken en bind de nieuwe takken op. In de groentetuin kan eveneens veel worden geoogst. Doe dit op tijd om de malsheid niet te verliezen. Dit geldt ook zeker voor komkommers en courgettes. Verwijder voorts onkruid en geef regelmatig water.

Bollen en knollen:
De maand augustus is de tijd om het bollen en knollen plan te maken en deze eind van de maand te bestellen opdat er in september/oktober geplant kan worden.

Vooral in de tuin geldt vooruit zien en handelen is regeren. Hoe eerder u de bollen plant hoe beter deze zich voor de winter kunnen zetten en bloeien in de bedoelde tijd. Als u laat of te laat de bollen verwerkt is de kans groot dat deze ook later gaan groeien en bloeien, zeker de winterbloeiende bollen en knollen.

De herfststijlloos dient uiterlijk in augustus te worden geplant als u wilt dat deze in september/oktober in uw tuin zal bloeien.tuintechnisch buro in Zwolle, Apeldoorn, Meppel en Amersfoort. Uw hovenier voor tuinontwerp, tuinaanleg en onderhoud. Bel gratis ons servicenummer: 0800 750 75 75.

ga terug