Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: snoeien fruitgewassen in maart.

Eten uit uw eigen tuin, onbespoten fruit gezonder kan het niet! Uw tuin uw dichtsbijzijnde supermarkt. Deze maand wel wat snoeien, hierbij de tips voor een goede oogst..

Fruitbomen en – struiken snoeien in maart.

De appel- en perenbomen oudere en wat jongere (jonger dan 5 jaar) kunnen in maart gesnoeid worden. De bloemknoppen zijn in maart goed herkenbaar tussen de vele bladknoppen. Als u de groei wilt afremmen snoei dan tot aan de bloemknoppen. Als u de groei wilt stimuleren snoei dan tot op de bladknop. Hoe herkent u bloemknoppen? De bloemknoppen en gemengde knoppen zijn opvallend groot en rond. Als u een sterk groeiend laagstam ras  heeft welke geen bloemknoppen dragen dan kunt u deze maand wortelsnoei toepassen.

Sterk groeiende appelrassen op laagstam zijn weinig vruchtbaar of zijn beurtjaar gevoelig. Sterk groeiende aoppelrassen die ‘lang” gesnoeid worden zijn onder andere Schone van Boskoop, Rode Boskoop en Jacques Lebel. Pas bij deze rassen de wintersnoei zo laat mogelijk te doen (rond de bloei) zodat de groei wordt geremd. Kort bij deze soorten bij de wintersnoei geen gesteltakken en vruchttakken in. De saptrekker mag niet ingekort worden, want dat geeft een groeistimulans en verminderd de kans op vruchten. Buig op een warme dag alle takken in parapluvorm omlaag

Fruitstruiken snoeien in maart.

Alle Ribes soorten, kruisbessen, rode, zwarte  en witte trosbessen snoeien deze maand. Ook de Rubus soorten zoals de braambessen, frambozen, Japanse wijnbes en taybessen snoeien in maart. Evenals de blauwe bessen en andere Vaccinium soorten.

Steenfruit

Voor de steenfruitsoorten kunt u het beste wachten tot na ½ april. Hieronder vallen de kersen, pruimen, abrikozen en perzik. Bij deze fruitsoorten wel de oude verdroogde vruchten verwijderen als die nog aan de boom of struik zitten. Deze oude verrotte vruchten zijn een besmettingsbron voor dit komende groeiseizoen.

Niet snoeien deze maand

De walnoot, druiven en kiwi’s deze maand niet snoeien, in verband met bloeden.

Onkruidbestrijding bij fruitbomen en struiken.

Droog en zonnig weer zijn ideaal om te hakken of te schoffelen!

De boomspiegel van fruitbomen moet tijdens de bloeiperiode vrij blijven van onkruiden.

Na de bloei kunt u de boomstrook laten begroeien met allerlei bodembedekkende planten, zodat er minder voedingsstoffen kunnen uitspoelen en nuttige insecten beter kunnen overleven. In de biologische fruitteelt wordt er niet gespoten met scheikundige producten tegen onkruid (herbiciden), waardoor onkruidmanagement belangrijk wordt. Let op voor vruchtboomkanker en stambasisrot bij gevoelige appelrassen!

Tijdens de bloeiperiode (maart, april, mei) laat u de boomspiegel NIET begroeien om de schade t.g.v. lentenachtvorst te beperken. Ook met het mulchen onder fruitbomen kunt u beter wachten tot na de bloei.

Bij fruitbomen met begroeiing tot tegen de stam is er meer kans op vorstschade aan de bloesems. Ook kunnen er meer luchtwortels en schade door de appelglasvlinder ontstaan. Gevoelige appelrassen worden meer vatbaar voor vruchtboomkanker als de stam onvoldoende kan opdrogen.

Als er geen lentenachtvorst voorspeld wordt, dan kan er ondiep gehakt of geschoffeld worden. Doe dit als het onkruid nog klein is of als de ongewenste planten nog moeten kiemen. Een losse grond onder bloeiende fruitbomen kan meer schade door lentenachtvorst geven. Let op dat je de stam niet beschadigd, want dan kunnen er schimmels infecteren.

Infectie van krulziekte op perzikbomen voorkomen.

Nu de temperaturen stijgen worden de perzikbomen terug actief! Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen. Bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (ca. 18 maart?), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.

Aangetaste bladeren zijn opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei.

PREVENTIE. Drie preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen, bij zwellende knoppen, geven meestal een goed resultaat. Behandel enkel bij droog en windstil weer.

Ook plantversterkende middelen (o.a. heermoesgier) en goede buurplanten (knoflook) zouden een goed resultaat geven.

Luchtig gesnoeide perzikbomen zijn minder vatbaar voor krulziekte en hergroeien beter.

Lentenachtvorst bij vroegbloeiende fruitsoorten voorkomen!

Lentenachtvorst kan geopende fruitbloesems beschadigen! Hierdoor is er een grote kans op een misoogst (= beurtjaar). Het verlaten van het uitlopen en van de bloei kan u door sneeuw aan te brengen.

Steenfruitbomen (abrikoos, amandel, nectarine, perzik, kers, pruim) bloeien vroeger dan pitfruit (appel, peer, appelpeer) en zijn dan ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen.

Door de strook onder de bomen zwart, onkruidvrij en gesloten te houden tijdens de bloei is er een warmte-uitstraling van de grond waardoor een lagere temperatuur (-2 tot -3°C) verdragen wordt.

Bomen op kort gemaaid gras verdragen een iets lagere temperatuur (-0,5 tot -1°C.) Indien u een hak of schoffel gebruikt, zorg dan dat de grond opnieuw gesloten komt te liggen.

Is de grond erg droog en los maak hem dan eens goed vochtig. Voor de bloei mag je GEEN mulch van compost, hakselhout of schors aanbrengen!

Fruitsoorten voor schaduwrijke tuinen.

Bent u ook dol op allerlei soorten noten en fruit? Gemakkelijke en sneldragende fruitsoorten planten: fruit voor dummies. Komt er te weinig zon in uw tuin? Er zijn enkele fruitsoorten die halfschaduw en schaduw verdragen: bramen, herfstframbozen, zure kersen (noordkrieken), hazelnoten, vroegrijpende perenrassen, tamme kastanje, …

Indien deze fruitsoorten in de volle zon staan, dan gaan ze een betere (zoetere) smaak hebben. Rode herfstframbozen ‘Polka’ geven vanaf augustus tot einde oktober talrijke lekkere en gezonde vruchten! Frambozen groeien op de meeste gronden, mits die niet te nat is. Herfstframbozen kunnen ook in potten of kuipen gekweekt worden.

Zelfbestuivende pruimenbomen zoals o.a. ‘Opal’ en ‘Sanctus Hubertus’ verdragen ook half schaduw en geven snel vruchten. Bomen en struiken die te weinig licht krijgen, ontwikkelen minder (sterke) bloemknoppen, waardoor de productie lager kan zijn.

ga terug