Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: snoeien fruitgewassen februari

Met dit zachte winterweer is de natuur al aardig van slag. Zoals de natuur vorig jaar was verlaat zo vroeg is deze nu. Vele planten beginnen al met uitlopen en het snoeiwerk voor uw fruittuin z.s.m. uitvoeren. Druiven en kiwiplanten moeten nu dringend gesnoeid worden!…….

Zeker snoeien in februari:

Heel dringend snoeien: Kiwi’s en kiwibessen! Te laat snoeien geeft sapverlies (bloeden) en een ernstige groeiverzwakking.

De buitendruiven moeten nu dringend gesnoeid worden. Ruim zeer nauwkeurig alle verdroogde bladeren op, want hieruit begint de eerste schimmelinfectie van meeldauw.

Dunningssnoei

Deze maand kunt u dunningssnoei uitvoeren bij de meeste fruitbomen zoals appel, peer, kwee, vlierbes, en de houtige bessenstruiken zoals de aalbes en kruisbessen.

Als u uw druivenplant of kiwi nog niet gesnoeid hebt, dan is dient dit nu toch echt te gebeuren. Als u later zult gaan snoeien zal de vitaliteit en de oogst afnemen.

Zeker snoeien in februari:

Heel dringend snoeien: Kiwi’s en kiwibessen! Te laat snoeien geeft sapverlies (bloeden) en een ernstige groeiverzwakking.

Ook openluchtdruiven moeten nu dringend gesnoeid worden. Ruim zeer nauwkeurig alle verdroogde bladeren op, want hieruit begint de eerste schimmelinfectie van meeldauw.

Blauwe bessen snoeien ( Vaccinium corymbosum )

Wij adviseren om de blauwe bessenstruiken nu te snoeien. De reden hiervan is dat u door te snoeien grotere bessen krijgt en een vroege oogst, die ook nog eens korter zal zijn. Bijkomend voordeel is dat uw struiken een betere groeikracht zullen ontwikkelen en dikkere bessen.

Oudere planten worden in februari-maart gesnoeid. Een lichte nachtvorst of sneeuw is geen enkele probleem om het snoeien uit te voeren.

Hoe te snoeien?

Verwijder de laag hangende takken en twijgen. Zorg ervoor dat het zonlicht, net als bij fruitbomen, goed kan doordringen tot in de bessenstruik. Dunne vruchttwijgjes worden tot ca. 10 cm. Ingekort. Verwijder de oude dikke takken en laat de jonge grondscheuten staan of laat een oudere lager staande zijtak zitten.

Hierboven laat u een kleine stomp van 2-3 cm. Zitten, anders geneest de snoeiwond slecht en kan de zijtak ook afsterven.

Vruchthouttakjes afwisselend op enkele bloemknoppen snoeien en op bladknoppen. Een stevige zijtak mag en kan meer bloemknoppen dragen dan een zwakke zijtak. Hierdoor krijgt u dikkere bessen en een goed evenwicht tissen de groeikracht en vruchtontwikkeling.

Jonge planten kunt u planten in de maanden maart en april. Bij de jonger planten de eerste 2 jaar geen bloemen en bessen aan laten komen zodat de plant optimaal kans heeft om aan te slaan op zijn nieuwe standplaats.

Onderhoudssnoei van de blauwe bessen

Vanaf het derde en vierde jaar adviseren wij u om:

  • al het zieke en beschadigde hout te verwijderen,
  • de oude minder groeikrachtige takken te verwijderen,
  • de te laag hangende takken te verwijderen,
  • vruchtsnoei bovenin opdat het zonlicht beter tot in de plant kan komen,
  • de vruchttwijgen door te knippen.

Indien nodig kunnen de planten volledig tot aan de grond worden afgezaagd of afgemaaid In het 3e jaar na dit afzetten kunt u opnieuw oogsten. Sommige blauwe bessen lopen moeilijk uit bij een dergelijke drastische snoei. De rassen ‘Berkely’en Coville’ maken moeilijk nieuwe scheuten. Snoei deze liever in tot op een jonge zijtwijg/

Kolombomen, ballerina’s of minitrees planten

Appelbomen welke niet in de breedte groeien en een geremde hoogtegroei heben (us een compacte zuilvormige groei). Soms gebruikt men hiervoor merknamen zoals Ballerina’s en Minitrees.

Ecologische appelrassen met een kolomvormige dwergroei, de minitrees, zijn: ‘Goldlane’, ‘Moonlight’, ‘Red Lane’ en ‘Sunlight’.

Deze zijn snel in productie te nemen, gemakkelijk te snoeien en weinig vatbaar voor schurft en meeldauw. Bij aankoop zijn deze boompjes 80-100 cm. Hoog. De gemiddelde groeihoogte is 2 meter en een groeibreedte van 50 cm. Wij adviseren u een plantafstand van 50 cm.

Als het grondwater in uw tuin erg hoog staat, dan adviseren wij om de boompjes op verhoogde grondruggen te planten.

Deze minitrees kunt u toepassen als een fruithaag voor een muur of in uw groentetuin, maar ook in uw siertuin of langs uw oprit.

Wij adviseren u graag.

Niet snoeien in februari!

De steenfruitbomen zoals pruim, abrikoos, perzik en kers mogen nu niet gesnoeid worden. Dit geldt ook voor de walnoot, dit alles in verband met het gevaar op bloeden. Ook voor de kasdruif is snoeien nu te laat.

ga terug