Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: planten van bomen in najaar

Tegenwoordig kan je op elk moment van het jaar bomen planten, met uitzondering bij vorst in de grond. Boomkwekers kweken hun bomen steeds vaker op in een pot/container. Hierdoor krijgen ze een vaste kluit die tijdens het……..

overplanten niet beschadigd zal worden of uit elkaar zal vallen. Op deze manier is het mogelijk om midden in de zomer bomen te planten. Doch niet iedere boom wordt nog in container opgekweekt maar in de volle grond.
Container of volle grond:
Bomen die gewoon in de grond worden opgekweekt noemen we wortelgoed of kale wortel.  Het grote voordeel van dergelijke bomen is dat ze goedkoper zijn dan opkweken in container en lichter in gewicht. Want een container van 100 liter weegt al snel 150 kg. In droge toestand.
Planttijd:
De beste planttijd van bomen is het najaar, vlak na de bladval en de eerste strenge nachtvorst. Waarom zult u wellicht vragen . Dit komt omdat de bomen dan in rust zijn omdat de sapstroom 100% stilstaat. Vaak zijn die nachtvorsten in oktober nog niet geweest en zit er nog wel eens wat blad aan de boom. Het is per soort afhankelijk wat er wel of wat er nog niet gerooid en gepoot kan worden. Ook de maat is heel bepalend. Daarvoor heeft november vaak de voorkeur. Als we besluiten oktober te beginnen, dan is dat vaak eind oktober, zodat de voorwaarden hetzelfde zijn als in november.
Callingsproces:
Als die voorwaarden er zijn, zoals hierboven genoemd, dan is het een heel mooie tijd om te poten: het callingsproces kan dan gaan plaatsvinden.
Wat is dat een callingsproces? Wellicht heeft u als kind wel eens een stekje in het water gezet dat na een week of 4-5 wortels begint te krijgen. Op het moment dat we het stekje in het water zetten heeft het nog geen wortels, en dat vindt iedereen heel logisch. Wortelen doet de stek pas na 4-5 weken. De tussentijd van het in het water zetten en het werkelijk wortels krijgen noemen we het callingsproces. Als u zou kijken na 2 weken dan ziet u dat aan de onderkant van de stek waar hij afgesneden is al enige verdikking ontstaat. Dit noemen we callen. Als een boom wordt gerooid zonder kluit (wortelgoed), moeten de wortels weer op nieuw gaan aancallen, anders kan hij geen vocht opnemen. De boom/struik heeft hier dus een aantal weken de tijd voor nodig. Het wordt dan ook meteen een stuk duidelijker dat de grond rond de wortels 100% aangezakt moeten zijn (de boom/struik maakt geen wortels in de lucht) om dit proces optimaal te laten verlopen. U snapt nu ook dat de sapstroom zo stil mogelijk moet staan om het allemaal succesvol te laten slagen. Plant u een boom opgekweekt in container dan heeft dit callingspoces al plaatsgevonden en heeft u daar geen last van en is het slagingspercentage of hergroei 100%.
Doorgroeien of aanslaan:
De herstart van de boom met wortelgoed is ook veel langzamer dan voor een containerboom, omdat hij het eerste groeiseizoen zijn wortels moet ontwikkelen en daarna pas kan gaan groeien. Bomen in groeikluit groeien vrij direct door. Alles is wel afhankelijk van in welke maand u gaat poten en de wijze waarop.
In het voorjaar planten:
In het voorjaar is de kans op warm weer groter dan in november en de boom gaat bij warm weer zijn sapstroom weer op gang brengen. Hierdoor gaan de knoppen zwellen en daar heeft de boom al behoorlijk veel vocht voor nodig.
Op het moment dat een boom net gerooid is en het callingsproces nog niet aan de gang is, kan hij heel moeilijk vocht opnemen, waardoor de kans dat de boom dood gaat toeneemt. Dus hierbij is het van groot belang dat de boom op de juiste wijze wordt geplant en er voldoende water wordt gegeven.
100% Garantie:
Wij van tuintechnisch buro werken altijd met een 100% hergroei garantie. Doch als een boom in het voorjaar dood is gegaan krijgt u van ons een nieuwe in het najaar. Hierdoor ontstaat wel een groeiachterstand van een jaar in de ontwikkeling van uw tuin. Omdat bomen sterk beeld- en ruimtebepalend zijn is dit voor u erg vervelend want voordat een boom groot is moet u vaak al jaren wachten.

Wij adviseren dan ook altijd om een zware kwaliteit boom aan te schaffen zodat u niet jaren hoeft te wachten voordat het beoogde effect ontstaat.

ga terug