Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: Plant van de maand juni

In het kader van eten uit eigen tuin brengen we deze maand de Venkel onder uw aandacht. De venkel mag in geen kruidentuin ontbreken. De venkel kan ook prachtig gecombineerd worden met vaste planten in uw border.

Venkel ziet eruit als een witte bol maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de zogenaamde veertjes, is zeer goed te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en vooral vissoepen (Maar ook trendy bloemisten en binnenhuisdecorateurs hebben het venkelgroen en de bloemen al ontdekt).

In Duitsland heet venkel ‘Gemusefenchel’ of ‘Zwiebelfenchel’, het gaat hier om de variant die we eten, dus niet de venkelsoorten die om het zaad worden geteeld. In het Engels en het Frans gebruikt men de algemene aanduiding ‘fennel’, respectievelijk ‘fenouil’. Op zijn Italiaans heet venkel ‘finocchio’.

Alles aan de plant kan worden gebruikt. Het groen: de takken, bloemen en bladeren worden als kruid gezien. De venkelknol wordt als groente gebruikt. Venkelzaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden verwerkt in venkelolie of thee, beide gewonnen uit de zaden.

Venkelweetjes

  • De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
  • Italianen zijn dol op venkel, per persoon eten ze 7 kilo venkel per jaar. De Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon.
  • Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt.
  • Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen.
  • De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
  • Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
  • Venkel verfrist het de adem.

Venkel toepassing in de tuin

Er zijn verschillende venkel variĆ«teiten welke de foto’s laten zien. Van de de groen/gele plant tot de bruinrode venkel.

Foeniculum vulgare
Bloeit geelgroen in de maanden juni en juli en wordt ca. 175 cm. hoog.

Foeniculum vulgare purpureum
Rode venkel zaait zich net zo goed uit als de gewone groene. De gemiddelde hoogte is 150 cm. De bloemkleur is geel. Deze plant is goed winterhard. De bloeiperiode is juli – september.

Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’
Deze venkel wordt meestal tussen de 100 en 150 cm hoog. De donkere kleur van de stengels en het blad van Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’ is opvallend en een belangrijk kenmerk voor deze venkel. Meestal wordt Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’ toegepast vanweg de kleur en de fijne textuur.

Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’ bloeit geel vanaf juni tot in september en staat het liefst in de volle zon. Bij vorst kan Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’ wegvallen maar vaak heeft de plant zich dan al uitgezaaid.

Voor meer tuintips kunt u ons altijd mailen. Bellen kan ook op elke werkdag tussen 08:00 en 17:00 uur.

ga terug