Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: plant van de maand juli

Plant van deze maand is de ouderwetse Phlox. Deze zijn verkrijgbaar van 10 cm. tot 150 cm. Phloxen bloeien van het vroege voorjaar tot in de herfst. Als bodemdekker of als snijbloem we vertellen u graag meer…..

De Phloxen beginnen in het voorjaar te bloeien vanaf april. Dit zijn de soorten Phlox stolonifera en Phlox subulata. De Borstelphlox (Phlox Douglasii-hybriden) bloeien ook in april mei op een hoogte van 10 cm. in de kleuren wit, lilaroze, karmijnrood en violetrood.

Een goede lage rijk bloeiende bodembedekker voor de kleine tuin, 10-15 cm, hoog, welke bloeit in de periode van april tot juni is de Phlox subulata. De kleuren variëren van wit, lichtblauw, roze, paars tot lichtend karmijnrood.

In de maanden mei tot juni bloeit de lage, 10 cm., Phlox borealis in de kleur roze.

In de maanden mei tot juli bloeit de Phlox divaricata welke ook in verschillende variëteiten is te verkrijgen die allemaal in de kleurstelling blauw bloeien. Sommige zijn heerlijk geurend zoals ook in de naamgeving is weergegeven. Phlox subulata ‘Clouds of Parfum’. De hoogte ligt tussen de 15 en 30 cm. voor deze Phloxen.

Zomerphloxen

In deze maand bloeien de verschillende Phlox soorten zoals daar zijn:

  • De oervorm Phlox paniculata welke ca. 1½ meter hoog wordt en verkrijgbaar is in de kleur wit of lila.
  • De maculata hybriden van 80-100 cm. in de kleuren wit en roze, karmijn.
  • De paniculata hybriden tussen de 50 en 100 cm. van zalmkleurig tot lichtend rood en zalmkleurig oranje.

Verzorging

Phloxen zijn gemakkelijke planten en kunnen velen jaren rijk bloeien. De hoge bordersoorten doen het in elke niet te droge en voedzame tuingrond goed. Verrijk lichte zandgrond of zware leem in het voorjaar met goede compost en mest.

Wanneer Phlox planten. Phloxen kun je het hele jaar aanplanten. De beste tijd is toch wel april-aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten goed wortel schieten.

Sommige soorten zijn meeldauwgevoeliger.

Over Phloxen wordt vaak geklaagd dat ze aan meeldauw ten prooi vallen. Wat kun je er tegen doen? Phloxen houden absoluut niet van droogte. Staan Phloxen op plekken waar de grond te droog is of snel uitdroogt, dan kunnen ze in de zomer last krijgen van meeldauw. Voeg daarom in het late voorjaar wat tuincompost of tuinturf aan de grond toe waarin de Phloxen staan. Dat zorgt ervoor dat het vocht beter in de grond wordt vastgehouden.

Gebruik in de border

Phloxen kunnen in tuinborders grote vlakken vullen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om accenten tussen andere planten aan te brengen. Tijdens de bloei geven de planten een opvallend kleurrijk vlak in de border, daarom worden het ook wel als structuurplant gebruikt. Enkele soorten geven nog een aardige nabloei zoals de witte Casablanca. Daarnaast komen er ook steeds korter blijvende soorten op de markt, die bruikbaar zijn in potten. Niet elke bloeiende ‘korte Phlox’ hoeft genetisch kort te zijn (en zal dat het volgende jaar ook zeker niet zijn). Er worden helaas nog chemische middelen gebruikt om de planten te remmen in de lengtegroei. De nieuwe lagere soorten kunnen ook prima vooraan in een border geplaatst worden.

  • Standplaats: halfschaduwrijk / zonnig
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / voedzame / grond
  • Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Winterhard: ja

Vanaf juli – sept dragen ze bloemen die in bloemkleur variëren van wit, roze, hardroze, lilablauw tot paars. Een mooi, aantrekkelijk soort is de Phlox maculata ‘Alpha’. Hij bloeit met intense, zachtroze bloemen en wordt ongeveer 90 cm hoog en 45 cm breed. Voor een blauwpaarse kleur is de Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ een goede keuze. Hij geurt heerlijk en produceert violetblauwe bloemen met in het centrum een klein purperen oog en bereikt een hoogte van 1 m. en een breedte van 50 à 75 cm. Perfect zuiverwit bloeiend is de Phlox paniculata ‘David’ Ook dit soort ruikt heerlijk, heeft donkergroene bladeren en wordt 1,20 m hoog en 75 cm breed. Voor een zeer hoge, stevige, heerlijk geurende Phlox kun je Phlox ‘Utopia’ nemen. Hij wordt 1,50 – 1,70 m hoog, bloeit met zachtroze bloemtuilen en komt door zijn hoogte goed tot zijn recht achterin een border.

Snoeien

Bij de hoge soorten kunt u de bloei van de planten verlengen door vóór de bloei in mei-juni de helft van de stengels tien centimeter terug te knippen. Deze stengels bloeien dan als de andere uitgebloeid zijn

Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstengels tot op de grond af.

Lage Phlox-soorten. Knip na de bloei de uitgebloeide bloempjes diep terug. Als de kruipende scheuten te lang zijn geworden, kunnen ze na de bloei wat ingekort worden.

Advies afspraak?

Meer advies voor planten in uw tuin? Bel of mail voor een adviesafspraak in uw tuin.

Met vriendelijke groet,

Geert & Mauritz

ga terug