Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: plant van de maand januari

Ook in de winter kunt u bloemen in uw tuin hebben en nogwel geurende bloemen! Hiervoor wel even naar buiten om een frisse geurende neus te halen. We brengen de Viburnum bodnantense ‘Charles Lemont’ onder uw aandacht…

Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’

De sneeuwbal Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ heeft de donkerste bloemen en wordt daarom gezien als het mooiste ras.

De Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ bloeit in de winterperiode januari-februari zonder blad omdat het een bladverliezende heester is. Deze sneeuwbal bloeit al op jonge leeftijd. Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ lijkt qua vorm en bloeiwijze erg veel op Viburnum bodnantense ‘Dawn’ maar de eerst genoemde bloeit iets later in de winter. Beide planten hebben een aangename geur en zijn beide goed winterhard.

Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ wordt ongeveer 2 tot 2.50 meter hoog en heeft een sterk opgaande vertakking. De standplaats dient zonnig te zijn. Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ niet breder dan 1 meter. De bloeikleur is roze verkleurend naar lichtroze. Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ is geschikt voor een kleine tuin maar is ook prachtig als solitairplant in een grote tuin.

150 soorten heesters en kleine bomen

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen. Binnen dit geslacht is deze sneeuwbal een opmerkelijke struik. Waar andere soorten sneeuwbal ook al vroeg bloeien, is de Viburnum bodnantense ‘Charles Lamontdeze er helemaal vroeg bij. Afhankelijk van het weer kan de bloei al in november beginnen en duren tot ver in het voorjaar. Bij vorst stopt de bloei tijdelijk, maar bij dooi wordt die weer hervat.

Herfstkleuren

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bloemen niet direct sneeuwwit. In de knop zijn ze bijna rood, bij het openen roze en pas later verkleuren ze richting wit. Ze geuren heerlijk, maar omdat het nog te koud is voor insecten die de bloemen zouden kunnen bestuiven, worden nooit besjes gevormd. Na de bloei is deze struik niet meer zo bijzonder, tot de herfst. Dan krijgen de bladeren mooie herfstkleuren en maken snel plaats voor een nieuw bloeiseizoen.

Algemeen onderhoud

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Deze sneeuwbal heeft een voorkeur voor humusrijke grond. Elk najaar kun je hem daarmee bemesten. Het onderhoud van de sneeuwbal is beperkt.. De natuurlijke vorm van de wintersneeuwbal is erg mooi en daardoor hoeft je niet te snoeien. Moet dit toch gebeuren bijvoorbeeld vanwege de grootte, dan kan dit het beste in maart gebeuren.

ga terug