Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: plant van de maand augustus

Deze maand brengen we de vaste plant Leverkruid/Eupatorium onder uw aandacht. Deze hoog opgroeiende en vlinderlokkende vaste plant bloeit momenteel in de kleuren violet-, blauw- en purperroze en wit.

Eupatorium

Algemeen

Veelal robuuste en imposante planten met bloemen in grote schermen. De bloemen zijn in trek bij vlinders en bijen. De meeste soorten bereiken hoogten van meer dan twee meter. Ondanks deze hoogte blijven de stevige stelen goed staan, ook na een heftige regenbui of storm. Deze stevige plant kan tegen een stootje Er zijn ook ‘minder hoge’ soorten en soorten met kleinere bloemschermen en zelfs met decoratief donkerbruin blad.

Verzorging

De planten geven de voorkeur aan een vochtige, humus- en voedingsrijke bodem. Geef ze een plaats in de volle zon of halfschaduw. De plant maakt ieder jaar ondergronds uitlopers (geen woekeraar). Scheur de planten iedere 3 tot 4 jaar, anders gaan de buitenste stelen veel te veel ombuigen.

Gebruik in de border

Zeker de hoge soorten passen goed in zowel grote als in kleine tuinen. Ze kunnen zelfs als randplant worden gebruikt zoals de bovenste foto laat zien.

De hoge robuuste soorten; Eupatorium Riesenschirm heeft grote oudroze schermen en bereikt een hoogte van circa de twee meter. Aan dit soort geef ik de voorkeur boven Eupatorium atropurpurea. Een kop lager is de bekendere Purple Bush. Ankum’s August zou een beter alternatief zijn met gezonder uitziend blad en wat dieper gekleurde bloemschermen. De trager groeiende en zelden aangeboden Eupatorium Augustrubin blijft ongeveer anderhalve meter en heeft diep donkerrode bloemschermen en stelen. Een Koninginnekruid van de buitencategorie is de Eupatorium fistulosum. Deze plant bereikt een hoogte van circa drie meter met grijzigroze bloemschermen.

E. cannabinum Flore Pleno heeft kleine trossen oudroze van kleur en wordt niet hoger dan 150 cm. E. rugosum Chocolate wordt voornamelijk gebruikt vanwege het bruine blad en is prima bruikbaar in combinatie met bloeiende planten. De witte trosjes bloemen stellen weinig voor.

Eupatorium maculatum ‘Album’ of witbloeiend koninginnekruid is een hoog opgaande vaste plant met een mooie witte bloem. De bloei vanEupatorium maculatum ‘Album’ valt in de periode augustus-september.

De planthoogte van Eupatorium maculatum ‘Album’ bedraagt soms meer dan 250 cm. De planten worden vaak toegepast in de achtergrond van heesterborders of vaste plantenborders. Op bovenstaande foto wordt deze variëteit als randplant langs het gazon geplaatst. De standplaats vanEupatorium maculatum ‘Album’ dient zonnig of lichte schaduw te zijn.

Wilt u beplantingsadvies voor uw tuin? We zijn u graag van dienst.

Gerard en Mauritz Broekhuis.

ga terug