Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: onderhoud fruittuin juli

Deze maand heerlijk oogsten uit eigen fruittuin. De aalbessen, aardbeien, jostabessen, frambozen en nog veel meer. Om een optimale oogst te behouden enkele lichte snoeiwerkzaamheden uitvoeren deze maand….

Bessenstruiken in juli

In juli oogsten we van onze zelfgekweekte fruitsoorten: zomerframbozen, taybessen, kruisbessen, witte & rode trosbessen. In de zomer snoeien we niet de kruisbessen, de worcesterbessen en zwarte trosbessen. Hier is middellang tot lang vruchthout nodig voor een optimale productie. Doe geen zomersnoei bij extreem hoge temperaturen, want dan is er gevaar op zonnebrand en verhitting van de bessen en vruchten. Na de oogst snoeien om volgend jaar weer een goede oogst te krijgen. Kruisbessen kunnen mede door hun stekeligheid ook prima als lage haag worden toegepast. Ook na de oogst kan de vervangingssnoei worden uitgevoerd. Ook de houtige kleinfruit ribes struiken snoeien, de rode en witte trosbessen, zomerframbozen (na de oogst) en de Vaccinium soorten waarbij de jonge scheutjes ingetopt dienen te worden.

Diverse fruitstruiken en bomen

Het vruchtdunnen van pitfruit en steenfruit kan nu nog verder gebeuren. Een gewone (uitdunning- )snoei kan u in juli doen bij abrikoos, amandel, driebladige (wilde) citroen, Japanse kornoelje, kersen, moerbei, nectarine, perzik, pruimen, trosbessen/aalbessen en zomerframbozen. Twijgen zonder bloemen of vruchten en concurrenten kunnen verwijderd worden. Twijgen die teveel vruchten dragen worden ingekort zodat het dunnen gemakkelijker wordt. Zomersnoei (inknijpen van jonge scheuten) kan gebeuren bij blauwe bessen, kiwi, minikiwi, vijgen, zoete kersen en lei-fruitbomen. In juli snoeien is erg groeiremmend.

Fruitbomen

In juli dienen de zwaar beladen en afgebroken takken van steenfruitbomen (pruim-kers-perzik) dringend te worden gesnoeid. Ook bij druiven dienen deze maand de zomersnoei te worden uitgevoerd. Bij alle perenbomen mag er nu zomersnoei worden gedaan, vooral bij de leivormen. De meeste rugscheuten verwijderen en de andere scheuten intoppen op ca. 10 cm. Alle steenfruisoorten (Prunus soorten) mogen nog steeds gesnoeid worden zoals pruim, perzik, zoete kers, abrikoos en amandelbomen.

Bladval bij fruitbomen en fruitstruiken.

Verschillende oorzaken zijn mogelijk: voedselgebrek, schimmelaantasting, spintmijten, luchtgebrek in de grond en droogte. Vroegtijdige bladval kan ook een gevolg zijn van te diep te planten. Normaal mogen de wortels maar net onder de grondoppervlakte zitten. Zitten de wortels te diep, dan kunnen ze luchtgebrek krijgen, waardoor de plant afwijkingen gaat vertonen. Door veel ruw organisch materiaal (humus) in de plant-put te doen, kan er (tijdelijk) luchtgebrek zijn in de grond.

Zomersnoei bij druiven

Zomersnoei is nodig om:

  1. de druivenplant compact te houden (ranken van 4 m zijn geen uitzondering),
  2. de trossen kunnen hierdoor optimaal ontwikkelen,
  3. de druiven kunnen door de juiste lichtinval beter rijpen,
  4. doordat de druivelaar luchtig is kunnen er minder schimmelziekten optreden (witziekte).

Snoeiwijze:

  • Tijdens de ontwikkeling van de ranken snoeit men deze in op 2 bladeren voorbij de tros. Het is mogelijk dat er op 1 rank meerdere trossen komen. Men behoudt slechts de tros die dichtst tegen de gesteltak staat. Ranken waarop geen tros aanwezig is, snoeit men in op 40 cm. Uit de okselscheuten van de 2 bovenste bladeren ontstaan nu nieuwe scheuten die men steeds snoeit op 1 blad. Alleen de verlenging van de jonge nog te vormen gesteltak wordt met rust gelaten.
  • Uit de oksels van de twee bladeren komen opnieuw scheuten die men op hun beurt inkort tot op het eerste blad.
  • Zomersnoei dient om de week à veertien dagen te gebeuren om de groei en bloei en oogst onder controle te houden!
  • Goed snoeien zorgt voor een rijkelijke opbrengst vanaf half augustus.
  • Een mooie druiventros als beloning voor het goede snoeiwerk.

Advies?

Mocht u advies of hulp willen in uw tuin, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag.

Met vriendelijke groet,

Geert & Mauritz

ga terug