Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: onderhoud fruittuin januari

De maand januari is heel geschikt om fruitbomen en fruitstruiken te planten of te verplanten. Als het overdag vriest, moet u het planten en snoeien uitstellen. In januari worden druiven en oudere kiwiplanten gesnoeid.

Dunningssnoei

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan u in januari doen bij appelbomen, perenbomen, josta, kiwi’s, kiwibessen, vijgen, bramen, frambozen, Japanse wijnbes, kruisbessen, trosbessen, taybessen, zwarte vlier en druiven. Kiwi- en druivenplanten die in het voorjaar omgeënt worden, kan u nu laag terugsnoeien. Druiven- en oudere kiwiplanten worden in januari zeker gesnoeid! Walnoten/okkernoten en steenfruitbomen zoals pruimen- en kersenbomen worden nu NIET gesnoeid! Als het overdag kouder is dan -3°C, dan moet u het snoeien uitstellen. Snoei op een droge (vorstvrije) dag zodat de wonden snel opdrogen.

Appel- en perenbomen

Door uw appel- en perenbomen te snoeien hebt u jaarlijks vruchten van een goede kwaliteit.

Appelbomen jonger dan 3 jaar worden in maart gesnoeid. Oudere bomen kunnen NU bij droog en vorstvrij weer gesnoeid worden. Nachtvorst is voor de snoei geen probleem.

Snoei weg: wildopslag van de onderstam, te laag staande takken, buikhout, rugtwijgen, waterloten en concurrenten. De stam en harttak moeten enkelvoudig omhoog groeien. Te ver groeiend vruchthout aan de gesteltakken of vruchttakken wordt ingekort tot op korte takjes. Afhangend vruchthout wordt teruggesnoeid tot op een horizontale korte twijg.

De groei verbeteren bij te zwak groeiende gesteltakken of vruchttakken kan door een aantal bloemknoppen te verwijderen en door de verlengenis tot op enkele bladknoppen te snoeien. Bladknoppen zijn spits en smal. Bloemknoppen zijn dik (rond) en komen vooral aan kort vruchthout.

Bekalken van te zure tuingrond

Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een goede groei. Op gronden met een te lage pH kan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort. Een tweejaarlijkse bekalking is meestal aangewezen. Vooral steenfruitbomen zijn dankbaar voor wat extra kalk!

Het vroege voorjaar (januari en februari) is meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien.

Zuurminnende planten zoals Vaccinium-soorten (blauwe bes, bosbes, rode vossenbes), Rhododendron en Camellia mogen geen kalkbemesting krijgen!

Druivensnoeien

Openluchtdruiven worden in januari of (begin) februari gesnoeid bij vorstvrij en droog weer. Bij een latere snoei is er sapverlies (bloeden). Door de snoei blijft de plant gezond en krijgt u grotere bessen die vroeger eetrijp zijn.

Snoeimethode. – Bij de gewone druivensnoei worden een groot aantal twijgen verwijderd (teruggesnoeid). U bewaart ongeveer 25 stevige twijgen en deze worden dan op 3 of 4 knoppen gesnoeid. – Nieuwe, ziektetolerante druivenrassen geven onvoldoende trossen bij het snoeien op 3 knoppen. Bewaar twee dikke en lange twijgen per plant. Eén twijg wordt op 6 – 8 knoppen gesnoeid en horizontaal vastgemaakt. De andere sterke twijg wordt op 2 (zichtbare) knoppen gesnoeid. – De snoei mag ook in twee stappen gebeuren:
1)snoei eerst de grote horizontale legger weg tot aan twee stevige en lange eenjarige twijgen. 2)Snoei enkele weken later de overblijvende eenjarige twijgen.

Kiwibessen en gewone kiwi snoeien.

Oudere kiwiplanten kan u snoeien in december en januari. Mannelijke planten worden na de bloei gesnoeid (einde mei). Snoei niet als het overdag vriest! Snoeitijdstip van eenjarige planten in maart-april. De vrouwelijke kiwiplanten worden voornamelijk in december en januari gesnoeid. De vruchten komen op zwakke (korte) twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd Te laat snoeien (februari – maart) heeft sapverlies of bloeden tot gevolg. Planten die u later gaat omenten kan u NU best snoeien. Snoei de korte of middellange twijgen in op 3 tot 6 knoppen. Sterke (lange) twijgen worden volledig weggenomen.

Boekentip:

“Groente- en Fruit Encyclopedie”.

Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder Uitgeverij: Tirion Natuur. ISBN/EAN: 978-90 521 0924 4 Een standaardwerk met zeer uitgebreide teelthandleidingen van alle bekende en bijzondere groente- en fruitsoorten, voor succesvolle en smakelijke opbrengsten uit kleine en grote tuinen. Dit boek telt 408 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Achteraan het boek vindt u een teeltplanner. Een overzicht van wat u kunt zaaien, planten en oogsten per maand.

ga terug