Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: onderhoud fruittuin augustus

De nazomer is de periode om zelfgekweekte fruitsoorten te oogsten zoals de (gele)framboos, braam, pruimen, tomaten, perzikken en nog veel meer, wat is lekkerder dan eten uit eigen tuin….? Heerlijk!
Bij deze tips voor uw fruittuin en de volgende oogstronde.

Een gewone (uitdunning-)snoei kunt u in augustus doen bij o.a. abrikoos, amandel, kersen, nectarine, perzik, pruimen, trosbessen, walnoten/okkernoten, zomerframbozen en zure kersen.

Twijgen zonder vruchten kunnen ook verwijderd worden.

Zomersnoei

Zomersnoei kan gebeuren bij druiven, kiwi, minikiwi, vijgen, zoete kersen en lei-fruitbomen: jonge scheuten innijpen (insnoeien) op 5-10 cm lengte.

Snoei op een droge dag zodat de snoeiwonden snel genezen. In augustus snoeien is erg groeiremmend.

Bij sterk groeiende of onvruchtbare appel- of perenbomen kan er in augustus gesnoeid worden. De vruchttakken van steenfruitbomen (zoals kers, pruim. Abrikoos en perzik) mogen ook gesnoeid worden. Bij de meeste kleinfruitsoorten (rode & witte trosbes ) en bij druiven kan nog steeds zomersnoei gedaan worden. Als u in augustus bomen of struiken snoeit is dat erg groeiremmend.

Bij pitfruit de meeste rugscheuten verwijderen. De Ribessoorten en Rubus soorten dienen ook in augustus te worden gesnoeid. De druiven en Japanse rozijnenboom, kiwi´s, walnoten en groene Olijfwilg kunnen in augustus gesnoeid worden. De druiven moeten zelfs gesnoeid worden deze maand.

Tomatenplanten begin augustus toppen zodat alle vruchten nog kunnen afrijpen. Snoei uw tomatenplanten ca. 3 bladeren boven de bovenste bloemtros in en verwijder regelmatig de okselscheuten.

Geen zomersnoei doen bij:

Kruisbessen, worcesterbes en zwarte trosbessen. Middellang tot lang vruchthout is nodig voor een optimale productie. Wat u wel mag en kan doen is een groot aantal meerjarige vruchthouttakken verwijderen.

Doe geen snoeiwerkezaamheden bij extreem hoge temperaturen want dan is er gevaar op zonnebrand en verhitting van de bessen en vruchten.

Kleinfruit in de ommuurde tuin

De belangrijkste reden voor je eigen kleinfruit is dat erg lekker is. In de ommuurde tuin wordt het langs draden op 1 decimeter van de muur geleidt.  Sommige soorten zijn in de winkel niet te koop zoals  japanse wijnbes, taybes en gele framboos.

Muur op het Zuiden:

Druif, kiwi, en abrikoos. contesse de Paris, vijg,

Muur op het Westen:

Abrikoos, pruim, druif, winterjan of kleipeer.

Muur op het Oosten:

Rode en wittebes, kruisbes, doornloze braam, japanse wijnkers, taybes.

Muur op het Noorden:

Hier groeit de japanse wijnbes en de (doornloze) braam, rode bes, witte bes. kruisbes en taybes

Wilt u hulp en/of advies voor een oogstbare tuin? Wij zijn u graag van dienst.

Met vriendelijke groet,

Geert en Mauritz Broekhuis

ga terug