Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: najaar beste tijd om bomen en hagen te planten

Een nieuwe haag planten kan met de kant en klaar hagen het hele jaar door, ook in de zomer. Het grote voordeel is dat u direct effect heeft en niet hoeft te wachten, het nadeel is dat deze kostbaar zijn in aanschaf. Heeft u de tijd of een beperkt budget dan is het najaar de beste tijd om…….

een nieuwe haag te planten. De beste planttijd voor bomen en hagen welke zijn gekweekt in volle grond is het najaar. Het dan koelere weer en de nog relatief hoge bodemtemperatuur zijn ideaal voor de ontwikkeling van de wortels. Ook maakt het uit of u kiest voor een wintergroene haag of een bladverliezende haag.

Groenblijvende hagen:
Groenblijvende hagen kunnen bestaan uit coniferen en hiervoor is de beste planttijd zo in of rond de maand september, afhankelijk van het weer.
Denk hierbij aan Thuja-, Taxus-, Chamaecyparis- en Lylandiihagen.
Ook het verplanten van andere groenblijvende hagen geldt hetzelfde als voor de coniferen. Denk hierbij aan onder andere Buxus en Ilex-hulsthagen.

Bladverliezende hagen:
De planttijd voor de bladverliezende hagen is wat later dan die van de groenblijvende hagen en is na de bladval in oktober/november. Sommige hagen blijft het blad er enigszins aanzitten zoals bij beukenhagen, doch ook hier geldt dezelfde periode. De plant is dan in rust en de sapstroom zal na de eerste strenge vorst tot stilstand komen waardoor het verplant risico het minst is. Bladverliezende hagen zijn onder andere de Acer-esdoorn, Crataegus-meidoorn en Carpinus-haagbeuk. Hagen die in de winter (deels) hun blad houden zijn onder andere Fagus-beuk, Ligusterum- liguster.
Hoe dit allemaal werkt kunt u ook lezen onder de tip planten van bomen in het najaar.

Planttips:
Zorg bij het planten van wortelgoed haagplanten dat de wortels niet uitdrogen door wind of anderzins, dus dek de kale wortels af met plastic, geef water na het planten, zet de bos haagplanten in een kuip met water. Zorg voor voldoende diepe en brede plantgleuf, druk de aarde stevig aan na het planten zodat deze goed tegen de wortels aankomt, waardoor er beter nieuwe wortelvorming za kunnen plaatvinden.

Kant en klaar hagen:
Deze kunnen het hele jaar geplant worden, lees voor het complete assortiment  #kant en klaarhagen Het voordeel is dat u in 1 dag een volgroeide haag in uw tuin heeft staan en niet jaren op privacy behoeft te wachten.

Bomen planten
Wanneer de bladeren van de bomen vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen inkorten breekt de tijd weer aan om bomen te planten. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk maar is dat ook zo? Hoe komt het toch dat er zoveel bomen het niet halen? 

Het lijkt nochtans niet zo moeilijk te zijn. Je koopt een boom, graaft een gat zet de boom in het gat geef hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.

Maar hoe bepaal je welke boom? In welke grond komt ie? Wanneer doe je zoiets? Hoe diep en breed maak je het plantgat? Krijgt de boom extra voeding? En welke voeding? Met naakte wortel of met kluit? En hoe vervoer ik de boom naar huis? Welke kweker kies ik? En hoe weet je nou of je een goede boom mee naar huis neemt?

Tijdstip?
Na de bladval en de ganse winter (november tot en met april) kan je bomen planten zolang het niet stevig vriest. Maar dat wijst zichzelf uit, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond…

De Boomwinkel?
Koop je bomen bij een goede kwekerij. Ga niet af op aanbiedingen van Aldi, Gamma of Brico want er is altijd wel een goedkopere te vinden. Bovendien geld voor bomen: Goedkoop is meestal Duurkoop!

Transport
Dek de wortels goed af, wikkel er iets omheen want uitdroging is je vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijd zonder bescherming dan is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuiskomt.
•    En een droge wortel is een dode wortel!
Kan je pas morgen planten? Dek de wortel dan goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Waar plant ik mijn boom?
Voor je de boom wil planten moet je bepalen waar de boom moet staan. Hou rekening met de grootte van de boom als ie volwassen is. Plant hem ergens waar ie voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Als je niet onmiddellijk weet hoe groot de boom wordt, zoek het dan eens op in een bomenlijst. En minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren. Dit is zo bepaald in het wetboek en kan je veel gedoe besparen. Maar al te vaak moeten we optreden als expert voor een advocatenkantoor.

Wat is een goed plantgat?
Gebruik een scherpe schop of spade voor het graven van het plantgat en graaf eventueel de graszoden af binnen de boomspiegel.
•    Breedte: 3 x de breedte van de wortel of kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
•    Diepte: 2 x zo diep als de hoogte van de kluit.

Boom planten
Breek de wanden van de plantput met je spade, vooral bij zwaardere grond zoals klei. Zoniet bestaat de kans dat de wortels op de wanden afbuigen en krijg je het bloempoteffect waardoor de boom nooit stabiel wordt.
•    Bepaal de diepte! Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!) want de boom zakt nog na de aanplant.
Als er jute of metalen gaas rond de kluit is, verwijder die. Er wordt meestal aangeraden die te laten zitten maar onderzoek toont aan dat het de beworteling ernstig verhindert. Het ijzer roest te traag en jute gaat wel sneller kapot maat het rotten eist zuurstof op, zuurstof die de boom hard nodig heeft na de aanplant. Zet de boom in de put en knip de draad of gaas bovenaan door. Leg de boom op z’n zij en knip het gaas of jute aan de onderkant open. Knip verder door tot op de zijkant en zet de boom opnieuw recht zonder de kluit te breken.

Meng de aarde met goed verteerde compost. NOOIT met mest, die is niet verteerd en de boom verbrandt (gaat er aan dood).

Leg eventueel een drainagebuis rond de kluit  en op driekwart van de kluithoogte, laat 1 uiteinde boven de grond uitsteken. Dat gaat het mooiste als je er een T-stuk tussenzet. Het zorgt voor aanvoer van extra zuurstof aan de wortels en voert de koolstofdioxide af. Het is een extra stimulans voor de boom. Let op:  het is NIET bedoeld om water te geven!

Gooi het plantgat dicht met het aarde – compost mengsel in lagen van 20 cm, schud af en toe met de boom en giet tussendoor een paar emmers water in de plantput. Op die manier worden de gaten tussen de wortel ook opgevuld met aarde.

Duw de aarde goed aan door er bovenop te trappelen maar zonder de wortels te beschadigen.

Knip nu het gaas verder door en vul de laatste aarde aan in het plantgat.
Werk het geheel verder af en vorm de grond zo dat er een kleine berm ontstaat op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone.

De boom is geplant!
•    TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom. Houtsnippers zijn onverteerd materiaal en eisen door hun vertering de zuurstof op uit de bodem en is dus nadelig voor de boom.

Snoeien of niet bij het planten?
Het is niet te vermijden dat 90 tot 95% van de haarwortels die zorgen voor de opname van vocht en mineralen achterblijven op de kwekerij door het uit de grond halen van jouw boom. De boom moet het dus doen met een zeer beperkt wortelgestel tijdens de eerste maanden. Met de opgeslagen suikers moet de boom nieuwe wortels zien te maken voor de komende lente. Het vraagt dus al zijn energie om opnieuw te gaan groeien. Het grootste gedeelte van die suikers zit opgeslagen in de uiteinden van zijn takken. Dan kan je wel begrijpen dat het insnoeien van de takken af te raden is, tenzij deze erg beschadigd zijn en zo een infectiebron kunnen zijn.

Boompalen
Ik krijg er bijna grijs haar van als ik zie welke boompalen er nog steeds gebruikt worden. Overal zie ik foute boompalen. Laat mij je vertellen wat er belangrijk is aan een boompaal.

Soort hout: gebruik a.u.b. kastanjepalen, kastanjepalen zijn puur natuur en veel duurzamer dan gewone geïmpregneerde palen. Ze gaan tot 5 X langer mee, zijn weliswaar iets duurder maar als je boompalen op de juiste manier gebruikt dan moet je ze na 2 à 3 jaar verwijderen en kan je ze dus hergebruiken.

Bovendien worden er bij grenen palen giftige (kankerverwekkende) stoffen gebruikt.
•    Lengte: gebruik palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Zo kan je de boom vastbinden op een hoogte van 45 cm.
In Nederland hebben ze het al langer begrepen: Lange boompalen zijn slecht voor de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Een boom bij korte boompalen ontwikkelt 250% meer wortels in dezelfde tijd dan een boom met een lange boompaal.

Gebruik minstens 2 of 3 palen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind hem dan ook stevig vast met brede banden om te vermijden dat de banden ingroeien of gaan schuren op de stam.

Tuinadvies?
Wij adviseren u graag, voor meer informatie of vragen mail naar: info@tuintechnischburo.nl of bel ons gratis servicenummer 0800-7507575

ga terug