Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

TIP: Fruit van de maand april

De Jostabes is een vrij onbekende bessenstruik die we deze maand graag onder uw aandacht brengen. Het is een gemakkelijke plant met fraaie en lekkere blauwe bessen. Wij vertellen u graag meer…

Jostabes

De wetenschappelijke naam van de Jostabes is Ribesxculvenwellii Marcfarlane ‘Jostaberry’ ( = Ribes nigrum x uva-crispa. Deze hybride is ontstaan uit een kruising van de kruisbessen Ribes uva-crispa met zwarte bessen, de Ribes nigrum.

De Ribes x nidigrolaria R. Bauer & A.  Bauer ‘Jostaberry’ (= Ribes nigrum x divaricatum x uva crispa) De laatste is dus een kruisingsproduct vanuit 3 verschillende Ribessoorten.

Jostabessen zijn dus heel nauw verwant aan kruisbessen en zwarte bessen. De groei is veelal sterker dan bij zwarte bessen. De planten zijn ongestekeld en zijn zeer winterhard.

Grond en standplaats

De voorkeur voor een lichtzure tot neutrale pH ( ph van 5½- tot 6½). Een te hoge grondwaterstand in de winter wordt niet goed verdragen. Plant deze kleinfruitsoort voldoende ver uit elkaar 1½ tot 2 meter, zodat de snoei en pluk gemakkelijk kan verlopen. Meestal is de Jostabes een grote struik of heester van ca. 2 meter hoog. Deze struik kan ook als boompje opgesnoeid worden.

Bestuiving

De bloeitijd is in de maand april en de plant is zelfbestuivend en geeft veelal een goede productie. Late nachtvorst is nadelig voor vruchtzetting. De plant niet op een laaggelegen vorstgevoelige plaats planten.

Snoeien

Het snoeitijdstip ligt tussen februari en maart. Probeer de eerste jaren zo min mogelijk te snoeien. Verwijder enkel te laag zittende zijtwijgen en dode takken. Een te sterke snoei is nadelig voor de vruchtzetting omdat de Jostabes vooral op de korte twijgen vrucht geeft.

Jostabessen geven vruchtenm op kort vruchthout. Hoe minder je snoeit in de winter hoe beter het is. Een beperkte zomersnoei waarbij de jonge scheuten regelmatig worden ingetopt op 10-15 cm. is raadzaam.

In vergelijking met andere bessenstruiken is de productie vaak lager en de struien worden veelal groter in omvang.

Oogsten

De bessen worden het beste bij volledige rijpheid geoogst. Bij een te vroege pluk of vroegtijdige bladval blijven de bessen te zuur. Rijptijd in juni-½juli.

De rijpe bessen zijn glimmend zwart en hebben een aromatische kruisbessensmaak. Bescherm de bessen wel tegen vogelvraat, ze zijn er dol op.

Ziekte en plagen

De Jostabessen zijn weinig gevoelig voor schimmelziekten en plagen. Het is een zeer gezonde en hoog opgroeiende plant. Soms enigszins vatbaar voor bladvalziekte.

Aanbevolen rassen

‘Caseille’, ‘Jochina’, ‘Jostine’, en ‘Josta’.

ga terug