Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

NIEUWS: Beplanting zorgt voor energie besparing.

In de nieuwe wijk bij Deventer zal het op hete dagen graden koeler zijn dan elders in de stad.
In samenwerking met een ingenieursbureau worden de plannen voor de wijk Steenbrugge met behulp van bomen en heesters hittebestendig gemaakt.

Steenbrugge, de grote uitbreidingswijk die vanaf volgend jaar ten noorden van Deventer verrijst, is één van de vier Nederlandse wijken die deel uitmaakt van een landelijke klimaatproef. Doel is om woonwijken beter bestand te maken tegen hittegolven. Door voor verkoeling te zorgen, is te voorkomen dat een wijk overdag te sterk opwarmt. Het kan graden schelen. Tien procent meer groen maakt kan het al snel vier graden koeler maken.

In steden koelt het ook ‘s nachts onvoldoende af omdat woningen, daken en straten veel warmte vasthouden. Die hogere constante temperaturen blijven niet zonder gevolgen voor de volksgezondheid.

De hitte moet dragelijk blijven en daarbij moeten we voorkomen dat toekomstige bewoners in wijken massaal hun toevlucht zoeken in airconditioning. Die installaties verbruiken veel energie en vergroten zo het klimaat- en warmteprobleem.

De oplossing wordt gezocht in een andere hittebestendige (stedenbouwkundige) opzet van nieuwe wijken. Met name doordacht, specifiek groengebruik kan voorkomen dat woonwijken te zeer opwarmen. Zo dragen bomen in groepen geplant meer bij aan het temperen van warmte dan beplanting in rijen. Ook geven bepaalde bomen en struiken meer schaduw en houden anderen water beter vast en voorkomen zo verdamping. Tenslotte moet de beplanting beter dan nu bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden.

Dit ‘nieuws’ is voor ons natuurlijk oud nieuws……in de vorige eeuw waren wij al bezig met energiezuinige wijken en de invloed van beplanting daarop. Met name de situeringen van bomen in het straatprofiel en toepassing in de wijk.

ga terug