Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Probleem met hovenier

Beste TTB,

Wij hebben enigzins een discussie met de hovenier die momenteel bij ons de tuin aanlegt.
Nadat de tuin afgegraven is geweest hebben zij op deplekken waar de borders komen een laag vangemiddeld 5 cm potgrondmengsel gestrooid. Volgens hen is de ondergrond vruchtbaar genoeg danwel tuingrond. In onze ogen is de grond onvruchbaar en erg zanderig.
Is de samenstelling door onszelf dmv een makkelijke test na te gaan? Eventueel heb ik ook wel een foto van een gegraven gat in de border. Alleen kan ik die niet bijvoegen in dit bericht.
Wij wonene in Zeewolde.

Ik hoop dat u mij enigzins kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Joris

ANTWOORD:

Beste Joris,

Vervelend zo’n verschil. Als het goed is zou de hovenier in zijn werkomschrijvende offerte hebben vermeld wat hij gaat doen, hoe en waarom en wat de kosten zijn. Als daar in vermeld staat potgrond voor de borders tja de naam zegt het al potgrond is voor planten in pot en dat is een compleet andere grondsamenstelling. Wat in een tuin moet als voorraad bemesting is een organische meststof zoals compost en n u zijn er weer heel veel verschillende soorten compost maar da’s een ander verhaal, het beste is mölmcompost i.v.m. bestanddelen en pH.

Daarnaast dient een (goede) hovenier zich voor aanvang van offerte/werkzaamheden te vergewissen van de aanwezige grondsoort want daar werkt hij/zij mee of op. Dit houdt in een gaatje graven of grondboor mee als je dit niet met een oppervlakkige visuele controle kunt waarnemen.

Zeewolde is lekkere vette klei, m.u.v. daar waar zand is opgespoten en wellicht is dat bij u het geval. Borders dienen minimaal 50 cm. diep te worden gespit voor een goede waterafvoer en om de grond luchtig te maken en te kijken of er storende lagen voorkomen of niet. Indien voorkomen deze verbreken i.v.m. water en doorworteling. Bij opgespoten (zand)grond dient de basisondergrond te worden gebroken i.v.m. waterafvoer indien niet gebeurt blijft er makkelijk water staan in borders en/of watert erg traag af.

Dus als er nu blijkt dat de ondergrond zanderig is dient de hovenier dit gewoon uit te voeren alleen is dan voor u de vraag wie gaat dat betalen, tja dat kan een kostbare zaak zijn en als deze hovenier is aangesloten bij de VHG dan deze organisatie bellen. Als deze hovenier nergens bij is aangesloten dan proberen er samen uit te komen. Indien dit niet lukt tenminste schriftelijke garantie vragen van 24 maanden op de planten.

Nu is het zo dat je beter de planten op de grond kan afstemmen dan andersom en een onvruchtbare grond bestaat alleen maar uit zand en zelfs daar groeien nog planten op (Helm op de zandduinen en nog veel meer J) dus even kijken op het beplantingsplan welke planten er toegepast gaan worden.

Ook dient het laagje van 5 cm. door de grond te worden gewerkt en niet alleen maar afstrooien met potgrond want dat staat zo mooi afgewerkt.

Ik hoop dat u er in goede vrede en harmonie uitkomen.

Mocht u nog vragen hebben bel/mail me maar J!

Met vriendelijke groet,

Mauritz Broekhuis

ga terug