Wat kost een tuin?

Tuintest

WAT KOST EEN ONTWERP

IK WIL EEN OFFERTE

Projecten

Metamorfose

Wij zijn gespecialiseerd in metamorfoses van tuinen en terreinen.

klik hier

Verzorgingstehuizen

De inrichting van het terrein bij een verzorgingstehuis stemmen wij af op de behoefte van de bewoners en de gebruikers. tuintechnisch buro is niet alleen gespecialiseerd in het inrichten en vormgeven van terreinen bij zorginstellingen, maar ook in het terreinbeheer en tuinonderhoud.

In Nederland zijn er weinig of geen tuinarchitecten en/of hoveniersbedrijven die zich exclusief richten op tuinen die geschikt zijn voor ouderen. Ouderen hebben andere dingen nodig om te kunnen genieten van hun omgeving.

Er is een onderzoek gedaan naar welke bomen, struiken en klimplanten een groot koelend vermogen hebben. Dit gaat niet alleen over de schaduw, maar ook over het verdampingsvermogen en praktische aspecten zoals bewortelingspatroon, soort vruchten en verdrogingsgevoeligheid. Met name voor verzorgingstehuizen kunnen deze terreinfactoren een grote rol spelen.

Ook een bewegingstuin (speeltuin) voor ouderen kan vaak prima worden geïntegreerd in de tuin. Hiervan zijn reeds enkele voorbeelden van in Nederland.

Een fraaie tuin wordt door de klanten (bewoners) vaak hoog gewaardeerd. Hiermee kunnen de zorgcentra zich duidelijk onderscheiden en een meerwaarde bieden aan de bewoners/gebruikers. Onze hoveniers staan de bewoners tijdens de onderhoudwerkzaamheden altijd vriendelijk te woord.

Enkele aandachtspunten voor de inrichting van tuinen en terreinen willen wij hier met u delen. Wij vertellen u graag meer in een persoonlijk gesprek.

Zicht:

Met het ouder worden gaat het gezichtsvermogen vaak achteruit en wordt het lastiger om blauw-, groen- en violettinten te zien. Ook zal de waarneming van diepte verminderen, wat vraagt om meer verticale beplanting en ronde hoeken om paden, hagen, muren of muurtjes.

Spieren:

De behendigheid wordt minder en het bukken en de mobiliteit neemt af. Zelf tuinieren wordt steeds moeilijker. Een oplossing kunnen o.a. bredere en betere paden zijn of verhoogde plantenbakken.

Lichaamstemperatuur:

Het aanpassingsvermogen van het lichaam op sterk oplopende temperaturen vermindert. Het gebruik van de tuin wordt dan vaak beperkt tot vroeg in de ochtend en/of laat op de dag, en dat is jammer. Dus realiseert tuintechnisch buro zitplekjes in de tuin die niet alleen ergonomisch zijn aangepast, maar ook gepositioneerd zijn in de schaduw of halfschaduw.

Geheugen verlies:

De ziekte van Alzheimer is een ziekte waardoor het o.a. moeilijker wordt om nieuwe vaardigheden te leren en recente activiteiten te herinneren. Een hulpmiddel kan zijn om de beplanting eenvoudig te houden, evenals het toepassen van bekende planten met een bekende kleur en geur, denk aan boerenjasmijn, kamperfoelie en sommige rozen.

Veiligheidsgevoel:

Het gevoel van veiligheid is verminderd en dit verhoogt de vrees voor buitengebeurtenissen. De tuin zou een veilige plaats moeten zijn. Dit kan tuintechnisch buro realiseren door doorzichtige hekwerken en lage hagen.

Privacy:

Het uitbannen van (verkeers)lawaai wordt veelal op prijs gesteld. Zicht op de omgeving echter wordt wel sterk gewaardeerd. Wij komen vaak tegen dat planten op de verkeerde plek staan, voor de ramen groeien en het zicht op de omgeving ontnemen. Vaak ontbreken rustige, afgebakende plekjes waar in alle rust van geur en kleur kan worden genoten.

Wilt u een persoonlijk en vrijblijvend advies gesprek? Klik hier en laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.